StoryEditor

Koniec lymskej boreliózy? Vedci už skúšajú mRNA vakcíny i na ochorenia prenášané kliešťami

21.11.2021, 12:00
Autor:
kš
Technológia mRNA známa najmä pre jej využitie vo vakcínach proti Covid-19, zaznamenáva teraz ďalší úspech, a to v možnej prevencii proti ochoreniam prenášaných kliešťami.

Sľubná štúdia na zvieratách naznačuje, že mRNA vakcína by mohla zabrániť viacerým ochoreniam prenášaných kliešťami.

Profesor epidemiológie a mikrobiálnej patogenézy na Yale Scool of Medicine, Erol Fikrig strávil desať rokov hľadaním vakcíny, ktorá by zaujala nový prístup k ochrane ľudí pred lymskou boreliózou, ktorá je v Spojených štátoch na vzostupe.

Skôr ako na patogén, sústredil sa na kliešťa, ktorý ho prenáša. Pred dvoma rokmi v júni na konferencii v írskom Killarney ho uznávaný imunológ Drew Weissman z Pennsylvánskej univerzity oboznámil, v tom čase, s ešte málo známou technológiou, a to messenger RNA (mRNA) vakcínami.

Profesor Fikrig práve v tejto inovácii videl cestu vpred. Expert na infekčné choroby z Yale vyzvedal u Weissmana, či by táto technológia mohla fungovať proti kliešťom jeleňa, ktorý je v USA hlavným prenášačom lymskej boreliózy. S doktorom Weissmanom sa dohodli na spolupráci v tejto oblasti.

Technológia mRNA je v súčasnosti známa predovšetkým vďaka vakcínam proti Covid-19. Ako sme vás už informovali, vedci prichádzajú s novými dôkazmi, že mRNA je účinná nielen proti koronavírusu, ale dokáže oveľa viac. Ako uviedol portál  cnn.com, platforma messenger RNA/mRNA môže byť pre svet nová, ale je to technológia, na ktorú výskumníci stavili už celé desaťročia.

Teraz sa im tieto stávky vyplácajú, nielen v boji s pandémiou. Know-how, ktoré viedlo k bezpečným a účinným vakcínam proti novému vírusu, v súčasnosti umožňuje poraziť aj starých nepriateľov, ako napríklad HIV, infekcie ohrozujúce najmä koj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-07 06:27:09 - Feat.: 0 - Title: Najskôr Covid-19, teraz cystická fibróza aj rakovina. Technológia mRNA pomáha v liečbe vážnych ochorení
01 - Modified: 2023-06-03 09:36:01 - Feat.: - Title: Výskum ukázal, čo je za dlhodobými príznakmi lymskej boreliózy 02 - Modified: 2022-06-15 05:00:00 - Feat.: - Title: Vedci odhadli celosvetový výskyt lymskej boreliózy. Najhoršie je na tom stredná Európa
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. máj 2024 07:34