StoryEditor

Českí vedci dokážu očistiť vodu od patogénov, chemikálií i zvyškov liečiv

20.11.2021, 14:00
Autor:
redred
Za vynález, ktorý dokáže z vody odstrániť chemikálie a ničí i patogénne mikroorganizmy získali medzinárodné ocenenie.

Nová technológia na dočisťovanie vody pomocou kavitácie a nízkoteplotnej plazmy získala začiatkom novembra zlatú medailu na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu 2021. Informovalo o tom Vysoké učenie technické (VUT) v Brne na svojej stránke vut.cz.

Českí vedci získali ocenenie za vynález, ktorý dokáže z vody odstrániť chemikálie a ničí i patogénne mikroorganizmy. Prišli na to, ako dostať z vody zvyšky liečiv, antikoncepcie či organických látok.

CaviPlasma

Ich zariadenie CaviPlasma vie z vody odstrániť zvyšky chemikálií a ničí aj patogénne mikroorganizmy. Vynález z Fakulty strojného inžinierstva VUT má potenciál zvládnuť veľké objemy vody a nájsť využitie v priemysle.

„Nielen pre mňa osobne, ale aj pre celý tím, ktorý sa na vývoji podieľal, je to ocenenie niekoľkoročnej práce. Od nápadu sme sa dopracovali k zariadeniu, ktoré je schopné čistiť vodu od mikropolutantov, ako sú zvyšky liečiv, antikoncepcie či organických látok. Vieme sa zbaviť aj biologických kontaminantov ako sú baktérie a sinice, alebo pripravovať tzv. plazmou aktivovanú vodu na dekontamináciu povrchov či aplikáciu v poľnohospodárstve a lesníctve,“ vysvetlil Pavel Rudolf z Energetického ústavu Fakulty strojného inžinierstva VUT.  

Dodal, že na vynáleze spolupracovali aj vedci z Masarykovej univerzity a Botanického ústavu českej Akadémie vied. „Bez odborovej špecializácie jednotlivých členov tímu by zariadenie nevzniklo a ani by sme ho nemohli ďalej vylepšovať,“ spresnil. 

Ako ďalej ozrejmil, technológiu verejnosti predstavili v januári tohto roka, vtedy ešte v podobe experimentálneho zariadenia. Odvtedy vývoj opäť pokročil a výskumné laboratórne zariadenie sa podarilo pretaviť do podoby skutočného produktu.  

Jan Prokopius/Vysoké učení technické v Brně

Hľadá sa investor 

„Prišli sme na nový spôsob generovania hydrodynamickej kavitácie. Kolegovia z Masarykovej univerzity zas pokračujú v charakterizácii plazmového výboja a výskumu plazmochemických procesov v zariadení. Počas roka prebiehali práce na overení eliminačnej účinnosti CaviPlasmy v spolupráci s ďalšími odbornými pracoviskami. Teraz plánujeme rozšíriť potenciál využitia nášho vynálezu aj o aquaponické farmy, ochranu semien alebo úpravu vody v chovoch rýb,“ vymenoval Rudolf. 

Podľa neho, zariadenia využívajúce plazmovú úpravu vody existovali už i predtým, avšak iba v laboratórnom meradle a využívali neefektívne princípy.

„Naopak, CaviPlasma funguje rovnako dobre v malom aj veľkom meradle, čo je pre využitie v praxi zásadné. Aktuálne zvládame desiatky metrov kubických vody za hodinu, čo už nie je iba akademická záležitosť, ale zariadenie priemyselne využiteľné,“ uistil Pavel Rudolf na webe VUT. 

Technológia už získala český patent a bola prijatá aj medzinárodná patentová prihláška. „Prebiehajú rokovania s investormi, ktorí by chceli uviesť našu technológiu na trh, snáď sa už blížime komercializácii. CaviPlasma je svojimi vlastnosťami unikátne zariadenie a bolo by skvelé, aby našla výrobcu a uplatnenie v praxi,“ zhrnul Rudolf. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 16:08