HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Covid-19: Košickej nemocnici už dochádzajú lôžka aj zdravotníci

15.11.2021, 14:43
Autor:
redred
Výrazne sa zhoršuje aj situácia s kritickými pacientami. Nemocnica musí opäť zvažovať, kto sa na prístroje dostane.

Situácia v druhej najväčšej nemocnici na Slovensku je veľmi vážna.

Covidové lôžka sú v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice obsadené takmer na 90 percent. Denne prijímajú na hospitalizáciu od  20 do 40 nových pacientov.

„Ďalšej reprofilizácii a reorganizácii pracovísk na Rastislavovej ulici sa nevyhneme. Kapacity covidových lôžok však nemôžeme navyšovať do nekonečna, pokiaľ chceme naďalej zabezpečovať aj tzv. bielu medicínu pre necovidových pacientov,“ varoval generálny riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik, MBA.

Ako dodal: „Momentálne máme hospitalizovaných 232 pacientov s ochorením Covid-19, voľných lôžok ostáva len pár. Výrazne sa však zhoršuje situácia s kritickými pacientami, ktorých je štvrtina. Na umelej pľúcnej ventilácii je 13 pacientov, ďalších 26 potrebuje vysokoprietokový kyslík.”

High flow kyslíkových prístrojov ostáva v košickej univerzitnej nemocnici už iba niekoľko pre vážne chorých pacientov. „Je to naozaj vážne, rozhodovať, kto sa dostane na prístroje. Sme opäť v situácii, že musíme zvažovať okolnosti a zdravotný stav pacienta,“ zdôraznil generálny riaditeľ.

Mladší pacienti

Vekový priemer pacientov s covidom je u žien 62 rokov, u mužov 58 rokov.

„Čoraz viac však pribúdajú aj mladšie ročníky, zaznamenávame úmrtia pacientov a mimoriadne ťažké stavy u ľudí tesne nad 50 rokov,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD.

Vo väčšine prípadov ide, podľa neho, o nezaočkovaných pacientov. Pomer neočkovaných a očkovaných je k 15. novembru v košickej nemocnici 80% neočkovaní a 20% očkovaní.

„Po prvýkrát sme na umelej pľúcnej ventilácii zaznamenali plne zaočkovaného pacienta, absolvoval očkovanie dvomi dávkami vakcíny Astra Zeneca. Všetci ostatní pacienti, ktorí sú u nás na umelej pľúcnej ventilácii, sú neočkovaní,“ upresnil Beňa.  

Stovka zdravotníkov v karanténe

Podľa generálneho riaditeľa nemocnice Jána Slávika, situáciu zhoršuje aj stúpajúci počet zdravotníkov, ktorí sú v karanténnej práceneschopnosti. 

„Tieto počty rastú zo dňa na deň, od septembra máme už takmer 90 zamestnancov v karanténe. Iba za uplynulé dva novembrové týždne stúpol tento počet o viac ako 50 zdravotníkov. A z druhej vlny máme stále práceneschopných viac než 20 zamestnancov, ktorí majú post covidové následky a preto si ich zdravotný stav vyžaduje ďalšiu liečbu. Nie je jednoduché organizačne zabezpečiť prácu či už covidových alebo nekovidových pracovísk. Personál všade chýba aj bez covidu,“ zhrnul.  

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 14:35