Taryn Elliott Pexels
StoryEditor

Vlastnú vakcínu proti koronavírusu predstavil aj Egypt. Čoskoro ju začne testovať

15.11.2021, 14:00
Autor:
tasrtasr
Svetová zdravotnícka organizácia predtým uznala egyptskú vakcínu ako jednu zo stoviek z celého sveta, ktoré sú v štádiu vývoja.

Egypt začne s klinickým testovaním vlastnej novej vakcíny proti koronavírusu, potvrdil v nedeľu úradujúci egyptský minister zdravotníctva Chálid Abdal Gafár. Informovala o tom agentúra AP.

Klinické skúšanie vakcíny s názvom "COVI VAX" začne s desiatkami, následne stovkami a nakoniec bude zahŕňať tisíce ľudí, dodal.

Nedeľňajšie vyhlásenie v Káhire bolo prvým náznakom, že egyptskí výskumníci pokročili od výroby očkovacej látky a jej prvého testovania k jej podávaniu ľuďom, ktorí sú predmetom výskumu, pripomína AP.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým uznala egyptskú vakcínu ako jednu zo stoviek z celého sveta, ktoré sú v štádiu vývoja.

"Je to veľmi dôležitá strategická situácia, že existuje egyptská vakcína, na ktorú sa v nadchádzajúcom období môžeme spoľahnúť," uviedol egyptský minister zdravotníctva, ktorý je zároveň ministrom pre vysoké školstvo a riaditeľom národného výskumného ústavu v krajine.

Egyptská vláda sa v súčasnosti pokúša presvedčiť viac obyvateľov, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, pripomína AP. Počty prípadov nákazy v uplynulých týždňoch v krajine stúpli.

Od pondelka 15. novembra sa budú podľa očakávania všetci štátni zamestnanci v Egypte musieť pri vstupe do práce preukázať dokladom o očkovaní proti koronavírusu.

Egypt je takmer výlučne závislý od dodávok vakcín z iných krajín, najmä prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX určenej na poskytovanie vakcín rozvojovým krajinám, píše AP.

Podľa egyptskej vlády sa v krajine doposiaľ podarilo zaočkovať viac než 14 percent obyvateľov.
Od začiatku pandémie zahynulo v Egypte podľa údajov rezortu zdravotníctva 19 435 ľudí, kým nákaza sa potvrdila v 343 026 prípadoch, pričom sa predpokladá, že skutočné počty sú oveľa vyššie.

01 - Modified: 2021-11-01 15:18:17 - Feat.: - Title: Covid-19: Svetová zdravotnícka organizácia má plán ako zabrániť ďalším miliónom úmrtí. Stojí miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 15:53