Dreamstime
StoryEditor

Klinické štúdie potvrdili vysokú účinnosť nových perorálnych antivirotík pri liečbe covidu

06.11.2021, 14:00
Autor:
TASRTASR
Jeden výrobca deklaruje zníženie rizika hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu, druhý liek ukazuje o 89 percent nižšie riziko.

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer oznámila, že jej liek na liečbu ochorenia COVID-19 preukázal pri klinických testoch veľmi vysokú účinnosť pri predchádzaní hospitalizácií a úmrtí. Informovala o tom agentúra AFP.

Liečivo s názvom Paxlovid dokáže podľa spoločnosti znížiť až o 89 percent riziko hospitalizácie a prípadnej smrti u pacientov s covidom, u ktorých existuje vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia.

„Tieto dáta naznačujú, že ak bude nami vyvinuté perorálne antivirotikum schválené regulačnými úradmi, má potenciál zachraňovať životy pacientov s covidom, znížiť vážnosť priebehu infekcie COVID-19 a predísť až deviatim z desiatich hospitalizácií,“ uviedol výkonný riaditeľ Pfizeru Albert Bourla.  
Spoločnosť sa získané dáta chystá predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tak skoro, ako to len bude možné.

Druhý liek

Liečivo od spoločnosti Pfizer je druhým prespektívnym perorálnym antivirotikom po lieku od spoločnosti Merck, ktorý vo štvrtok podmienečne schválila na použitie Británia, ako vôbec prvá krajina na svete. Liek sa má užívať doma, nasadiť ho treba čo najskôr po pozitívnom teste na koronavírus, najneskôr do piatich dní.         

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) podmienečne schválil toto liečivo pre ľudí od 18 rokov, ktorí boli testovaní pozitívne na koronavírus a existuje riziko, že sa u nich vyvinie ťažký priebeh covidového ochorenia. Molnupiravir by sa tiež mal podávať dvakrát denne počas piatich dní pacientom s miernym priebehom choroby, ktorí sa liečia doma.            

Molnupiravir ešte čaká na schválenie európskymi a americkými regulačnými úradmi.

Obmedzené dodávky

Agentúra AP však upozorňuje, že dodávky molnupiraviru budú obmedzené. Merck uviedol, že do konca tohto roka plánuje vyrobiť toľko piluliek, koľko vystačí na desať miliónov liečebných kúr, a v roku 2022 najmenej 20 miliónov. Británia pritom v októbri oznámila, že si už zaistila tabletky na 480-tisíc liečebných cyklov.

Firma Merck minulý mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu.

Toto antivirotikum dokáže zmierniť príznaky koronavírusovej infekcie a urýchliť jej liečbu, čo by mohlo byť v boji proti pandémii zlomom. Vďaka molnupiraviru by sa totiž uvoľnil nápor na nemocnice a dokázalo by sa tiež predísť vzniku ohnísk v chudobnejších krajín.

Okrem toho by bolo tiež možné bojovať s pandémiou dvoma spôsobmi — liečbou, ktorú by poskytli lieky, alebo preventívnou formou vakcinácie.

01 - Modified: 2021-11-04 09:03:26 - Feat.: 0 - Title: Drahé lieky na deltu nestačia. Do nemocníc už privážajú novinku 02 - Modified: 2021-11-05 11:25:08 - Feat.: 0 - Title: Pfizer prináša tabletku proti covidu. Má ohromujúcu účinnosť, tvrdí firma
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 03:44