Reuters
StoryEditor

V Košiciach stopli plánované operácie. Výrazne stúpol počet covidových pacientov

02.11.2021, 17:17
Autor:
redred
V košickej univerzitnej nemocnici je hospitalizovaných už 169 covidových pacientov. Všetci, ktorí skončili na umelej pľúcnej ventilácii, neboli zaočkovaní.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice pozastavila od utorka (2. novembra) plánované operácie a hospitalizácie na všetkých klinikách a oddeleniach.

Ako informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, pacienti, ktorí si nevyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť budú prepustení do domáceho liečenia.

„Oddelenia a kliniky na Tr. SNP 1 budú preberať necovidových pacientov z pracovísk Rastislavova 43. S výnimkou vybraných ambulancií sa ukončuje aj činnosť väčšiny ambulancií na tomto pracovisku,” spresnila.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice je aktuálne hospitalizovaných už 169 covidových pacientov.

Ventilácia pre neočkovaných

„Len za uplynulé sviatočné dni stúpol počet novo prijatých pacientov o 65. Desať pacientov je v kritickom stave, potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ďalších 20 je vo vážnom stave a potrebujú vysokoprietokový kyslík. Všetci, ktorí skončili na umelej pľúcnej ventilácii, neboli zaočkovaní,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Dodal, že takmer 80 percent všetkých pacientov, ktorých univerzitná nemocnica prijala na hospitalizáciu od augusta, nie je očkovaných.

„Ešte v septembri bol pomer neočkovaných a očkovaných pacientov 90% ku 10%. Počty očkovaných covid pacientov sa zvyšujú v dôsledku zhoršovanie epidemiologickej situácie a celkovému pribúdaniu pacientov,“ vysvetlil generálny riaditeľ.

Počet úmrtí na Covid-19 v tretej vlne je 80. „Kým v septembri sme zaznamenali 31 obetí covidu, za október to už bolo 49. Vekový priemer pri úmrtiach je takmer 80 rokov. Vekový priemer hospitalizovaných pacientov v našej nemocnici je 58 rokov u mužov a 62 rokov u žien,” priblížila Monika Krišková.

Tretia dávka

Doplnila, že záujem o tretiu dávku vakcíny zvyšuje počty očkovaných. Od minulého týždňa má nárok na tretiu dávku vakcíny každá osoba nad 18 rokov.

„Záujem o vakcináciu sa zvýšil, od kedy sa podáva tretia dávka. Tretiu vakcináciu absolvovalo už vyše 3500 záujemcov,“ objasnil výkonný riaditeľ košickej univerzitnej nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť doktor Beňa.

Ako doplnil, veľmi malý záujem je však o prvé dávky. Denne sa vo Vakcinačnom centre Univerzitnej nemocnice L. Pasteura očkuje iba do 30 nových záujemcov.

V košickej univerzitnej nemocnici zaznamenávajú aj do 20 zdravotníkov v karanténe kvôli ochoreniu Covid-19.

„Výpadok zdravotníkov kvôli covidu určite nie je taký, ako bol pred rokom. Situácia je i vďaka 80 percentnej zaočkovanosti našich zdravotníkov lepšia. Nemocnica však nedostatok personálu pociťuje. Ide o dlhodobý problém všetkých zdravotníckych zariadení na Slovensku,” zhrnula Monika Krišková.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:28