pankreas, rakovina pankreasuShutterstock
StoryEditor

V Žiline vyšetrujú ochorenia pankreasu a zažívacieho traktu novou metódou

26.10.2021, 11:22
Autor:
tasrtasr
V októbri sa v žilinskej nemocnici uskutočnili dve odborné edukačné stretnutia, v rámci ktorých vyšetrili prvých deviatich pacientov.

Oddelenie gastroenterológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline dočasne rozširuje spektrum vyšetrení o diagnostickú a liečebnú metódu pri ochoreniach pankreasu a zažívacieho traktu.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej umožňuje endoskopická ultrasonografia zachytiť ochorenia zažívacieho traktu vo včasnejšom štádiu a presnejšie stanoviť diagnózy, čím výrazne prispieva k zefektívneniu liečby.

Doplnila, že v októbri sa v žilinskej nemocnici uskutočnili dve odborné edukačné stretnutia, v rámci ktorých vyšetrili prvých deviatich pacientov.

Ako uviedol lekár ambulantného centra gastroenterológie žilinskej nemocnice Žilina Dušan Polák, cieľom je zlepšiť dostupnosť endoskopickej ultrasonografie pre ľudí, ktorí ju potrebujú, a skvalitniť tak ich zdravotnú starostlivosť.

"Pacientov s ochoreniami pankreasu, ale aj iných orgánov zažívacieho traktu neustále pribúda. Je to spôsobené moderným životným štýlom a tiež starnutím populácie," priblížil gastroenterológ žilinskej nemocnice.

Podotkol, že je veľmi dôležité odhaliť problémy včas. "Napríklad rakovina pankreasu sa často zachytí až v pokročilejšom štádiu, keď sa prejavujú komplikácie a nezriedka už metastázuje do iných orgánov. Diagnostika v neskorom štádiu nám razantne obmedzuje možnosti liečby. V lepšom prípade je ochorenie liečiteľné operačne, avšak mnohokrát je pokročilé a ostáva nám len paliatívna liečebná stratégia," zdôraznil Polák.

Endoskopickú ultrasonografiu realizuje podľa hovorkyne nemocnice profesionálny tím lekárov a sestier ambulantného centra gastroenterológie FNsP Žilina s odbornou edukáciou lekára z martinskej nemocnice, gastroenterológa Petra Uhríka.

"Zatiaľ máme prístroj vypožičaný, no veríme, že do budúcna sa nám ho podarí získať natrvalo. Vďaka tomuto vyšetreniu dokážeme ochorenie nielen lepšie a presnejšie vidieť, ale zároveň odobrať vzorku na histologické zhodnotenie. Je to unikátna metóda, ktorá je pre našich pacientov veľmi potrebná," dodal Polák.

01 - Modified: 2023-05-25 15:54:20 - Feat.: - Title: V nemocnici v Žiline vypadla dátová sieť. Obmedzený je postup na urgente i pohotovostiach 02 - Modified: 2023-05-10 05:03:02 - Feat.: - Title: Nemocnica v Žiline pripravuje výstavbu sedemposchodového pavilónu urgentnej medicíny 03 - Modified: 2023-05-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Novým prezidentom Slovenskej chirurgickej spoločnosti sa stal primár žilinskej chirurgie 04 - Modified: 2023-05-04 12:28:14 - Feat.: - Title: Raritná operácia v Žiline: Predĺžením špeciálneho fixátora zachránili mladého pacienta pred hroziacim ochrnutím 05 - Modified: 2023-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Na gynekológii v Žiline zaviedli nový typ laparoskopickej operácie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 06:46