gamerReuters
StoryEditor

Vedci z Brna idú skúmať hráčov videohier. Prečo ich hrajú a čo pri tom prežívajú?

23.10.2021, 15:00
Autor:
redred

Masarykova univerzita v Brne hľadá dobrovoľníkov pre výskum správania hráčov online hier. Informovala o tom na svojej stránke.

Ako uviedol vedúci výskumného projektu docent Lukas Blinka, vedecké výskumy hráčov sa doteraz sústredili najmä na negatívne dopady hrania na zdravie a životy mladých ľudí.

Czech Gamers

Tím akademikov z Masarykovej univerzity začal dlhodobý výskumný projekt tzv. Czech Gamers, ktorý k tejto problematike zaujíma iný postoj.

Podľa Blinku sa zameriava na to, prečo ľudia hrajú online počítačové hry, čo u hraní prežívajú a čo je na ňom tak lákavé. Teraz hľadajú dobrovoľníkov, ktorí sú v dotazníku ochotní odpovedať na tieto otázky.

Ako uviedla univerzita na svojom webe, výskumníci z Masarykovej univerzity sa venujú výskumu voľnočasového hrania počítačových hier už dlhodobo. Teraz sa zamerali na dospelých hráčov online a multiplayerových hier.

„Získané dáta pomôžu lepšie popísať, aké pozitíva a negatíva hranie online počítačových hier prináša. Výsledky môžu byť potom využité v praxi pri diagnostike a liečbe závislostí alebo v boji proti stigmatizácii hrania hier,“ ozrejmil Lukas Blinka.

Priebeh výskumu

V priebehu nasledujúcich troch rokov (2021-2023) budú brnianski vedci pomocou dotazníkov a hĺbkových rozhovorov zbierať dáta. Zber prebehne celkom trikrát, a to vždy po deviatich mesiacoch.

Dobrovoľníci, ktorí sa chcú výskumu zúčastniť, tak môžu urobiť prostredníctvom odkazu na dotazník https://bit.ly/czechgamers.

Ako priblížila univerzita na svojej stránke, z predošlých výskumov autorov projektu vyplýva, že rovnaký čas strávený hraním hier môže v rôznych kontextoch znamenať neškodnú vášeň aj naznačovať závislosť.  

Do hry pritom vstupuje množstvo faktorov, medzi inými napríklad miera pozornosti venovaná dejmi na obrazovke alebo užívania psychoaktívnych látok. Tendencia k závislosti je pritom oveľa menej častá, než by sa mohlo z médií zdať. 

V roku 2022 sa v diagnostických manuáloch objaví nová oficiálna diagnóza herné závislosti. Odborná verejnosť sa však stále nezhodne na tom, do akej miery je nadmerné hranie problematické.  

„S obavou, že by sa mohli dopustiť patologizácie normálnej voľnočasovej aktivity, tak vedci volajú po ďalších informáciách, ktoré im náš výskum môže priniesť,“ uzavrel Blinka.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 00:28