operácia oči, nemocnica, lekáriMUDr. Bohm
StoryEditor

Covid-19: Ako riešia plánované operácie tri najväčšie slovenské nemocnice

19.10.2021, 14:11
Autor:
red, tasrred, tasr
Delte podliehajú najmä starší, nezaočkovaní pacienti, s pridruženými ochoreniami. Ich vekový priemer je 79 rokov.

Univerzitná nemocnica Bratislava od štvrtka (21. októbra) plánuje z dôvodu pribúdajúcich pacientov na covidových oddeleniach pristúpiť k preloženiu niektorých plánovaných operačných výkonov.

„Uvedené opatrenie je realizované v záujme ochrany zdravia pacientov aj samotného personálu a tak, aby odsun nemal vplyv na zhoršenie zdravotného stavu pacienta ani ohrozenie jeho zdravia. Našou snahou je aby sa odloženie plánovaných výkonov pacientov dotklo minimálne, k  opatreniu pristúpi nemocnica iba vo výnimočných prípadoch,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Presun plánovaných výkonov sa, podľa nej, netýka  onkologických pacientov, pôrodov a akútnych pacientov vyžadujúcich si neodkladný operačný výkon.

„Dočasným preložením niektorých plánovaných výkonov chceme uvoľniť  kapacity lekárov a sestier so špecializáciou v intenzivistickej medicíne, pretože práve kapacity tohto personálu potrebujeme sústrediť  najmä do starostlivosti o covidových pacientov, ktorí si vyžadujú liečbu na umelej pľúcnej ventilácii, resp. intenzivistickú starostlivosť,“ dodala.

Spresnila, že vzhľadom k tomu, že  do Univerzitná nemocnica Bratislava prechádza do druhej fázy reprofilizácie je potrebné vyhradiť viac lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou pre pacientov s ochorením Covid-19. V každej operačnej disciplíne je realizovaná revízia plánovaných výkonov a veľmi individuálne sa pristupuje  ku každému pacientovi.

„Pacienti, ktorí majú u nás naplánovaný operačný výkon, budú z jednotlivých pracovísk v nasledujúcich dňoch, telefonicky informovaní o ďalšom postupe, a v prípade ak ich operácia bude presunutá dostanú nový predbežný termín, kedy by mohol byť plánovaný zákrok realizovaný. Chceli by sme zdôrazniť, že toto opatrenie bude realizované iba vo výnimočných prípadoch, samozrejme ďalší vývoj bude záležať od počtu nárastu hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19,“ zhrnula Kliská.

Situácia v Rooseveltovej nemocnici

Naopak, v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici sa epidemická situácia zhoršila, preto musí čiastočne obmedziť plánované operácie. Informovala o tom v pondelok (18. okóbra) nemocnica na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a zvyšujúci sa počet kriticky chorých pacientov sme nútení pristúpiť aj v našej nemocnici k čiastočnému obmedzeniu plánovaných operácií. Veríme, že sa situácia čo najskôr stabilizuje,“ ozrejmilo zdravotnícke zariadenie.

K pondelku je v nej hospitalizovaných 30 pacientov s ochorením Covid-19, piati sú na umelej pľúcnej ventilácii.

Nemocnica už vopred avizovala, že od pondelka dočasne pozastaví prevádzku vakcinačného centra práve preto, aby mohla zabezpečiť čo najvyšší rozsah zdravotnej starostlivosti, vrátane plánovaných operácií. Od začiatku očkovania má na konte takmer 106 000 podaných dávok vakcíny.  

V Košiciach zatiaľ operujú

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice zatiaľ nepristúpila k hromadnému zastaveniu plánovaných operácií. „V závislosti od charakteru výkonu a podľa typu pracoviska dochádza v niektorých prípadoch k odloženiu plánovaného výkonu, vzhľadom k postupnému vyčleňovaniu kapacít niektorých pracovísk pre covidových pacientov. Ide predovšetkým o pracoviská na Rastislavovej ulici. Zatiaľ sme však nemuseli obmedziť neakútnu operatívu ako celok,“ spresnil výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Ako doplnil,  keď budú naďalej rásť počty covidových pacientov a stúpnu aj počty kriticky chorých, obmedzeniu operatívy sa nemocnica nevyhne. Zatiaľ sa darí mať pod kontrolu starostlivosť o pacientov na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

„Veľmi nám pomáha spolupráca s okolitými nemocnicami. A tiež aplikácia e-lôžko, ktorú v rámci kraja koordinuje práve naša nemocnica. Je to veľmi efektívny nástroj nemocničného manažmentu. Vďaka tomu sa neprepĺňajú  rýchlo kapacity našej koncovej nemocnice, čo nám umožňuje aj v týchto chvíľach zabezpečovať nielen akútnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal doktor Beňa.  

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice je hospitalizovaných 85 pacientov s ochorením Covid-19. Priemerný vek hospitalizovaných mužov je 58 rokov, priemerný vek hospitalizovaných žien je 62 rokov. Sedem pacientov je v kritickom stave napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, 18 pacientov vo vážnom stave potrebuje vysokoprietokový kyslík. Až 88 percent súčasných pacientov nie je očkovaných, 12 percent bolo očkovaných oboma dávkami dvojzložkovej vakcíny.

„Momentálne máme pre covidových pacientov vyčlenených 122 lôžok na oddeleniach a klinikách na Rastislavovej ulici, pričom 68 percent z nich je obsadených,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Za dva mesiace tretej vlny zaznamenali už 53 obetí koronavírusu. „Delte podliehajú najmä starší, nezaočkovaní pacienti, s pridruženými ochoreniami. Ich vekový priemer je 79 rokov,“ dodal.

Nemocnica tento týždeň začne taktiež očkovať treťou dávkou vakcíny od Pfizer/BioNTech. „Očkovanie treťou dávkou sa začína u imunokompromitovaných pacientov, teda u pacientov s oslabenou imunitou. Takisto postupne očkujeme treťou dávkou zdravotníkov UNLP z kľúčových oddelení, ktoré sa starajú o covidových pacientov, prípadne zdravotníkov, kde je pri vyšetrení a liečbe pacienta zvýšené riziko prenosu ochorenia Covi-19,“ uzavrel generálny riaditeľ.  

 

01 - Modified: 2024-03-07 09:37:32 - Feat.: - Title: V Rooseveltovej nemocnici urobili päťtisícu roboticky asistovanú operáciu 02 - Modified: 2023-12-13 09:33:47 - Feat.: - Title: Obstarávanie na výstavbu banskobystrickej nemocnice predĺžili o mesiac 03 - Modified: 2023-12-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku urobili prvú robotickú operáciu štítnej žľazy v strednej Európe 04 - Modified: 2023-11-30 09:16:54 - Feat.: - Title: Operácie očí naživo. Budú ich vysielať z bratislavskej nemocnice 05 - Modified: 2023-08-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Primár centrálneho prijímacieho oddelenia: Centrálny príjem nie je urgent
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 00:25