ZdN/archív Agel
StoryEditor

Tretina prípadov karcinómu prsníka je diagnostikovaná v pokročilom štádiu

15.10.2021, 15:03
Autor:
redred
Zanedbaná prevencia a nízky záujem o mamografické vyšetrenia v praxi prinášajú tisíc úmrtí ročne.

Nárok na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie má v SR každá žena vo veku 50 až 69 rokov. Znamená to, že preventívne vyšetrenie by mohlo každý rok absolvovať 363 934 žien. Realita je však iná. Na pravidelné mamografické vyšetrenie chodí iba 30 percent z nich.

„Mamografické vyšetrenie dokáže odhaliť prípadný nádor v najvčasnejších štádiách, kedy prichádza do úvahy prsník zachraňujúca operácia, často bez potreby chemoterapie. Absolvované vyšetrenie môže zachrániť život,“ hovorí MUDr. Alena Kállayová, zástupkyňa Výboru sekcie mammárnej diagnostiky Slovenskej rádiologickej spoločnosti a správkyňa združenia Ružová stužka n.f a Europa Donna Slovakia.

Na Slovensku je ročne diagnostikovaný karcinóm prsníka 3000 ženám, z toho až 30 percent v pokročilom metastatickom štádiu. Tretina žien sa z ochorenia nevylieči. „Na Slovensku umrie v priebehu jedného roka na rakovinu prsníka približne 1000 žien, teda tretina diagnostikovaných žien. Mamografický skríning môže pomôcť znížiť úmrtnosť a naopak zvýšiť včasný záchyt ochorenia,“ hovorí koordinátorka skríningov MVDr. Jana Trautenberger Ricová z Národného onkologického inštitútu.

„Pokiaľ budú ženy chodiť pravidelne na skríningovú mamografiu a zúčastní sa jej viac ako 70 percent žien, ktoré majú na skríningovú mamografiu nárok, výrazne klesne aj úmrtnosť na onkologické ochorenia prsníka o 30-35 percent, čo znamená, že 300 žien ročne neumrie zbytočne na toto ochorenie,“ pripomína MUDr. Kállayová.

Nízka odozva

Mamografický skríning na Slovensku začal v septembri 2019 a s trojmesačnou prestávkou pre Covid-19 pokračuje ďalej. Zdravotné poisťovne posielajú ženám, ktoré sa nezúčastnili mamografie viac ako dva roky, pozývacie listy. Reakcia na ne je nízka, mamografiu absolvovalo zatiaľ len 13 percent pozvaných

Napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa doposiaľ poslala svojim poistenkám 108 300 pozvánok na mamografiu. Doteraz ho absolvovalo niečo cez 4 400 z nich, čo sú približne len 4 percentá žien.

Na Slovensku je 16 preverených pracovísk, ktoré poskytujú vysoký štandard vyšetrenia modernou digitálnou metódou. Vyšetrenie je bezbolestné a nie je nebezpečné. V roku 2020 bolo na preverených skríningových mamografických pracoviskách vyšetrených skríningovou mamografiou 38 844 žien. Zistených bolo spolu 310 prípadov rakoviny prsníka, prevažná väčšina vo včasnom štádiu.

Skríningové pracoviská sa nachádzajú v Bratislave, Banskej Bystrici, Liptovskom Hrádku, Malackách, Poprade, Prešove, Prievidzi, Ružomberku, Starej Ľubovni, Nitre, Trenčíne a Trnave.

Október je medzinárodným mesiacom zvyšovania povedomia o rakovine prsníka. Pri tejto príležitosti sa 15. októbra rozsvietia na ružovo Prezidentský palác, Magistrát mesta Bratislava, radnica v Trnave a ďalšie dominanty v Trenčíne, Ružomberku, Banskej Bystrici. Ženám majú pripomenúť potrebu pravidelného mamografického vyšetrenia, ktoré je jedinou efektívnou metódou ako zachytiť rakovinu prsníka vo včasnom štádiu, kedy je možné ochorenie vyliečiť.

01 - Modified: 2020-10-02 13:06:19 - Feat.: 0 - Title: Skríning karcinómu prsníka sa začne na budúci mesiac 02 - Modified: 2020-10-02 10:51:16 - Feat.: 0 - Title: Počet certifikovaných mamografických pracovísk sa rozšíril 03 - Modified: 2021-05-03 10:56:20 - Feat.: 0 - Title: Zastaviť preventívne vyšetrenia počas pandémie nebolo šťastné riešenie, myslí si skúsená rádiologička
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:03