StoryEditor

Matovič: Zdravotníctvu neberieme ani euro. Nechceme, aby poisťovne odviedli zisky na Cyprus

13.10.2021, 13:26
Autor:
TASRTASR
Finančné prostriedky určené pre nemocnice sa podľa ministra financií Igora Matoviča odsunú na neskôr. Strašenie pacientov vyplácaním peňazí na Cypre je na úrovni krčmových rečí, reaguje zdravotná poisťovňa Dôvera.

Ministerstvo financií neberie na zdravotnú starostlivosť rezortu zdravotníctva ani „jedno jediné euro“. V stredu to povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Stopnutie financií pre zdravotníctvo zdôvodnil tým, že súkromné zdravotné poisťovne by si financie vyplatili na svoje účty na Cypre.

"Vysvetľovali sme si pohľady. Základná vec bola 232 miliónov eur – viazanie výdavkov tento rok,“ informoval Matovič o stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Zástupcom rezortu zdravotníctva podľa jeho slov vysvetlili, že ide len o dodržiavanie zákona.

​Nemocnice pre pandémiu budú podľa neho poskytovať menej zdravotnej starostlivosti. Finančné prostriedky im určené sa tak podľa ministra financií odsunú na neskôr. Inak by si podľa jeho slov súkromné zdravotné poisťovne odviedli zisky na cyperské účty a peniaze pre chorých ľudí by neboli. "Nechcem, aby skončili na účtoch pána Haščáka," uviedol minister financií.

"Chránime peniaze pre chorých ľudí na čas, kedy poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú poskytovať reálnu zdravotnú starostlivosť," dodal s tým, že peniaze dostanú vtedy, keď ich budú reálne potrebovať.

Zdravotná poisťovňa reaguje

Strašenie pacientov vyplácaním peňazí na Cypre je na úrovni krčmových rečí. V reakcii na tvrdenia ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) to pre TASR uviedla súkromná zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera.

Minister financií podľa najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne "dobre vie", že zdravotné poisťovne platia nemocniciam plné úhrady bez ohľadu na to, koľko zdravotnej starostlivosti pacientom poskytnú, teda paušálne platby. Jej PR špecialista Matej Štepianský podotkol, že odkladanie zdravotnej starostlivosti pre pandémiu znamená, že pacientom sa bude zhoršovať stav a ich liečba bude ešte drahšia.

Zdravotná poisťovňa tiež uviedla, že nie je pravdou, že akýmkoľvek škrtnutím peňazí neprišlo zdravotníctvo ani o cent.

"Z každého eura v zdravotníctve predstavuje zisk zdravotnej poisťovne len asi jedno percento. Viac ako 90 centov z každého eura je použitých na úhradu zdravotnej starostlivosti a ďalšie peniaze na rôzne poplatky, prevádzku Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, Národného centra zdravotníckych informácií, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a najmenší podiel za posledné roky tvorí zisk zdravotnej poisťovne," dodal Štepianský s dôvetkom, že ak zdravotníctvo prichádza o finančné zdroje, prichádzajú o ne najmä pacienti.

01 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii 03 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory je priekopníkom v digitalizácii. Systém od Siemens Healthineers bezpečne ukladá komplexné dáta o pacientoch 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia v diagnostike
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 06:07