Reuters
StoryEditor

Zdravotníctvo sa prepadáva do krízovej situácie, varujú organizácie v rezorte

12.10.2021, 15:10
Autor:
redred
Poďakovanie zdravotníkom za ich hrdinské nasadenie počas pandémie sa vďaka návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo, podľa zdravotníckych organizácií, mení na výsmech.

Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo v budúcom roku výrazne zhorší už tak zlú situáciu v podfinancovanom sektore. Zároveň s rozhodnutím ministerstva financií znížiť ešte v tomto roku platbu za poistencov štátu o 232,5 miliónov eur, bude znamenať, že sa slovenské zdravotníctvo prepadne do krízovej situácie.

V situácii nastupujúcej tretej vlny pandémie a dlhodobého podfinancovania tohto sektoru ide o nepochopiteľné a škandalózne rozhodnutia hazardujúce so zdravím občanov.

Upozornili na to v spoločnom vyhlásení organizácie v zdravotníctve, a to Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácia nemocníc Slovenska, Asociácia súkromných lekárov, Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení a Zväz ambulantných poskytovateľov.

„Neustále znižovanie platieb za poistencov štátu ide proti všetkým vyhláseniam vlády, ktorá tvrdila, že chce zvyšovať kvalitu zdravotníctva. V praxi tieto návrhy spôsobia akútny nedostatok financií v systéme a ohrozia poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Obávame sa, že to môže spôsobiť problémy s nákupom zdravotného materiálu a viesť k ďalšiemu zadlžovaniu alebo ohroziť vyplácanie miezd zdravotného personálu a spôsobiť ich ďalší masívny odliv,“ priblížili vo svojom stanovisku organizácie pôsobiace v sektore zdravotníctva.

Poďakovanie zdravotníkom za ich hrdinské nasadenie počas pandémie sa vďaka tomuto návrhu, podľa nich, mení na výsmech.

Ministerstvo financií avizuje najväčšie šetrenie práve v najviac zasiahnutom rezorte. „Zároveň opäť znižuje rozpočet pre tento sektor. To je paradox, ktorý sa nedá pochopiť, preto veríme, že tieto návrhy ešte budú prehodnotené,“ poznamenali.

Ako ďalej spresnili, okolité štáty v čase pandémie zvyšujú finančné prostriedky pre zdravotníctvo, na Slovensku je to naopak. Platba za poistenca štátu bude v roku 2022 v Českej republike 77 eur, na Slovensku poklesne a to na 31 eur.

Ďalšie zníženie platby za poistencov štátu, podľa zdravotníckych organizácií, iba ilustruje nezáujem tejto vlády o slovenské zdravotníctvo a o skupiny, ktoré často zdravotnú starostlivosť potrebujú najviac, teda deti, matky na materskej alebo dôchodcov.

„Navyše, počas pandémie boli odkladané plánované hospitalizácie, predĺžili sa čakacie listiny, znížil sa počet novo diagnostikovaných pacientov. Táto odložená starostlivosť spôsobí ďalšie zvýšenie nákladov, keďže pacienti prichádzajú v neskorších štádiách svojej diagnózy a ich liečba je tak nákladnejšia,“ zhrnuli.

Varovali, že ak vláda, nepristúpi k stiahnutiu tohto návrhu a nezmení prístup k financovaniu slovenského zdravotníctva, „budeme musieť ako organizácie združujúce poskytovateľov zdravotnej starostlivosti pristúpiť k aktívnym krokom na zabránenie krízového scenára“.

 

 

01 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 02 - Modified: 2024-02-27 09:02:59 - Feat.: - Title: ASL: Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky. Ministerstvo reaguje 03 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-01-31 11:53:09 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc a zdravotnícki odborári vyzývajú ministerstvo na zverejnenie plánu prerozdelenia financií 05 - Modified: 2024-01-23 08:50:40 - Feat.: - Title: ZAP a SVLS kritizujú pripravovanú podobu eObjednania
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 09:54