TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Minister zdravotníctva za preplnenými nemocnicami vidí aj šírenie hoaxov o očkovaní. Páchateľov potrestajú

12.10.2021, 11:51
Autor:
redred
Zdravotníci patria medzi chránené osoby a fyzické či verbálne útoky na nich sa budú posudzovať prísnejšie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes (v utorok 12. októbra) rokoval s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom o eliminácii šírenia poplašných správ v súvislosti s očkovaním i o tom, ako ochrániť zdravotníkov pre fyzickými či verbálnymi útokmi.

Ako sme vás informovali, prezident Policajného zboru Štefan Hamran odmietol ataky na zdravotníkov pri výkone povolania. „Budeme chrániť našich občanov, lekárov a iný zdravotnícky personál, ktorí sú na hranici vyčerpania, aby dokázali chrániť verejné zdravie a sú pri výkone svojho náročného povolania atakovaní,“ povedal ešte v piatok (8. októbra) na tlačovej konferencii.

Vladimír Lengvarský dnešné stretnutie s generálnym prokurátorom označil za prínosné a potvrdil, že aj s prezidentom policajného zboru našli podporu pre zdravotníkov.

Cítim podporu zo strany policajného zboru i generálnej prokuratúry pri ochrane našich zdravotníkov aj pri zamedzení šírenia nepravdivých správ, ktoré prispievajú k tomu, že máme plné nemocnice pacientov, ktorí by tam nemuseli byť,“ uviedol.

Ako ďalej dodal, v súčasnosti máme v nemocniciach 85 percent nezaočkovaných pacientov s covidom a zomierajú najmä nezaočkovaní.

„Tí, ktorí tieto správy šíria prispievajú k preplnenosti nemocníc, k úmrtiam pacientov na covid a k tomu, že sa nemôže poskytovať iná medicína. Snažili sme sa nájsť aj odpovede na otázky, ako týchto ľudí odhaľovať a ako ich potom riešiť, či už priestupkovo alebo trestnoprávne,“ ozrejmil minister zdravotníctva.

Podľa Maroša Žilinku, každý, kto naplní znaky skutkovej podstaty trestného činu má za svoje konanie niesť zodpovednosť. „Ak aj zdravotnícky pracovník naplní všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu šírenia poplašnej správy má za to niesť trestnoprávnu zodpovednosť,“ spresnil. Každý prípad sa však, podľa neho, posudzuje individuálne. Ak orgány policajného zboru dospejú k záveru, že boli naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu bude vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

Osobitná ochrana zdravotníkov

Na stretnutí s ministrom zdravotníctva vyhodnotili taktiež súčasnú situáciu na Slovenku z hľadiska, či už fyzických alebo verbálnych atakov určitých skupín obyvateľstva na zdravotníkov pri výkone zdravotnej starostlivosti.

„Zhodli sme sa, že takéto konanie treba jednoznačne spoločensky odsúdiť. Zdravotníci sú tu na to, aby chránili naše životy, naše zdravie. Vykonávajú náročnú činnosť profesionálne i psychicky a zaslúžia si našu vďaku i ochranu,“ zdôraznil generálny prokurátor.

V spoločnosti sa posledné dni, podľa neho, šírili zavádzajúce informácie o tom, že ustanovenia trestného zákona neposkytujú osobitnú ochranu zdravotníkom. Boli výzvy na zmenu či doplnenie právnej úpravy.

„Od 1. januára 2017 zdravotnícki pracovníci pri výkone zdravotnej starostlivosti v súvislosti  s ochranou života a zdravia občanov požívajú status chránenej osoby. Čo znamená, že ak sú objektom útoku verbálneho alebo fyzického či to je nebezpečné vyhrážanie, výtržníctvo, ublíženie na zdraví, takéto konania majú byť v praxi posudzované ako závažnejší spôsob konania v kvalifikovaných skutkových podstatách,“ povedal Maroš Žilinka.

Hrozí za ne teda vyššia trestná sadzba. Prioritným orgánom, ktorý zodpovedá za odhaľovanie trestných činov a ich páchateľov sú, podľa neho, orgány policajného zboru. V tejto veci sa preto ešte v utorok (12. októbra) stretne s prezidentom policajného zboru a bude apelovať na činnosť orgánov policajného zboru s tým, že v orgánoch prokuratúry budú mať plnú podporu.

 

 

 

01 - Modified: 2021-10-08 19:39:32 - Feat.: 0 - Title: Policajný prezident sľubuje ochranu zdravotníkom, ktorí sú napádaní pri výkone povolania
01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-06-01 17:34:50 - Feat.: - Title: Rodičia sú na detských urgentoch čoraz viac agresívnejší. Výnimkou nie sú ani fyzické útoky na lekárov a najmä sestry 03 - Modified: 2023-05-18 15:33:17 - Feat.: - Title: Operácie do dvoch týždňov, platy podľa spokojnosti pacientov. Ktoré plány v zdravotníctve ostali iba na papieri? 04 - Modified: 2023-05-21 10:05:53 - Feat.: - Title: Politické tlaky na odborníkov pokračujú, na komisii boli aj Hegerovi ľudia 05 - Modified: 2023-03-09 17:29:28 - Feat.: - Title: Lengvarský prisľúbil nadstavbu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Rezort to teraz rieši
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 15:48