Dreamstime
StoryEditor

Zníženie platieb za poistencov štátu nahnevalo ambulantných lekárov i nemocnice

05.10.2021, 15:21
Autor:
tasrtasr
Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

Zníženie platieb za poistencov štátu pobúrilo ambulantných lekárov. Ako uviedla Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, ide o dehonestovanie ich práce.

Asociácia poukázala na to, že zdravotníctvo čelí tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19. „Máme za sebou veľmi ťažké obdobie, ktoré úplne odhalilo a prehĺbilo rozpad zdravotníctva. Čakali sme, že to v niečom pomôže, kompetentní si túto situáciu uvedomia a začnú konať. Toto sme však nečakali,“ zhodnotila.

Správu o tom, že sa majú v tomto roku znížiť platby za poistencov štátu o viac ako 232 miliónov eur, označila ako „desivú“.  

Asociácia sa preto pýta, či ide o akýsi výsmech zdravotníkom. Poukázala tiež na to, že napríklad susedné Česko roky platí za poistencov štátu viac ako na Slovensku. Kým v susednej krajine sa za poistenca štátu platí 67,25 eura, na Slovensku je to v prepočte približne 39 eur.

„Situácia v zdravotníctve je dlhodobo zlá, v poslednom období už neudržateľná. Hovorí sa o bombastickom pláne obnovy, nových nemocniciach a rekonštrukcii existujúcich. Nehovorí sa o tom, kto v nich bude pracovať a za čo budeme liečiť pacientov,“ uviedla asociácia s dôvetkom, že tento zámer žiada zastaviť.

Zástupcovia Asociácie súkromných lekárov taktiež vyjadrili svoje obavy z rozpočtu pre zdravotníctvo na budúci rok. Pripomína, že treba myslieť predovšetkým na pacientov.     

Stanovisko Asociácia nemocníc Slovenska

Rozhodnutie Ministerstva financií SR znížiť platbu za poistencov štátu v tomto roku o viac ako 230 miliónov eur môže mať priamy dosah na chod nemocníc. Môže to tiež ohroziť poskytovanú starostlivosť pre pacientov. Vo svojom stanovisku to uviedla Asociácia nemocníc Slovenska.

„Návrh zobrať zdravotníctvu stovky milióny eur je nepochopiteľný o to viac, že prišiel v roku, keď nemocnice a zdravotníci čelili najväčšej kríze v novodobej histórii Slovenska, ktorá sa podarila zvládnuť len s ich nadľudským úsilím. V čase nastupujúcej tretej vlny môže znamenať, že zdravotníctvo bude čeliť krízovej situácii, napríklad nemocnice nebudú schopné vyplácať mzdy lekárom a sestrám,“ upozornila asociácia.

Asociácia nemocníc dlhodobo upozorňuje, že v zdravotníctve chýbajú značné finančné prostriedky. Oproti okolitým krajinám dáva Slovensko podľa ANS na tento sektor výrazne menej prostriedkov.

„Obávame sa, že ak toto rozhodnutie nebude prehodnotené, slovenské zdravotníctvo sa prepadne do ešte hlbšej krízy,“ skonštatovali jej členovia.  

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Šéf rezortu financií Igor Matovič preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume.

Lengvarský v reakcii prisľúbil, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku to v žiadnom prípade neohrozí. Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.


      

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 04:25