Reuters
StoryEditor

Kto je najviac ohrozený dlhým covidom? Významné rozdiely sú aj medzi pohlaviami

01.10.2021, 07:00
Autor:
redred
Únava, bolesti, depresie. Najmenej jedným príznakom dlhého covidu trpí 37 percent infikovaných.

Asi jeden z troch ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom, zaznamená aspoň jeden z príznakov takzvaného dlhého covidu. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity a britského národného výskumného zdravotného ústav NIHR, ktorú uverejnil americký odborný časopis PLoS Medicine.

Informovala o tom česká televízia ČT24 na svojej stránke. Ako ďalej uviedla, medzi najčastejšie symptómy, ktoré pacienta trápia ešte tri až šesť mesiacov od infekcie, patria dýchacie ťažkosti, únava, bolesti, úzkosti a depresie.

Autori štúdie zistili u 37 percent zo 270 000 ľudí najmenej jeden príznak dlhého covidu v čase tri až šesť mesiacov od nákazy. Mnoho ľudí pritom podľa vedcov trpí viacerými symptómami zároveň.

Ako upozornila česká televízia, do výskumu zaradili prevažne Američanov, ktorí sa z choroby Covid-19 zotavili. 

Rôzne symptómy 

Pretrvávajúce príznaky sú podľa autorov štúdie častejšie u pacientov, ktorí boli po nákaze koronavírusom hospitalizovaní, a nepatrne viac u žien.  

Tí, ktorí za sebou majú pobyt v nemocnici, častejšie trpia kognitívnymi problémami, ako je „mozgová hmla“ a únava, v porovnaní s tými, ktorí chorobu prekonali doma. U ľudí, ktorí nevyžadovali odbornú starostlivosť, sú častejšie bolesti hlavy.

Okrem toho je väčšia pravdepodobnosť kognitívnych problémov a dýchacích ťažkostí po prekonaní covidu u starších osôb a mužov. Ženy po ochorení častejšie trpia bolesťami hlavy, žalúdočnými ťažkosťami, úzkosťami a depresiou. 

„Musíme identifikovať mechanizmy, ktoré stoja za rôznymi symptómami a ovplyvňujú preživších. Tieto informácie sú zásadné, ak máme predchádzať zdravotným dôsledkom choroby alebo ju účinne liečiť,“ povedal agentúre Reuters hlavný autor štúdie Paul Harrison z Oxfordskej univerzity. 

Vedci taktiež skúmali dlhodobé príznaky u ľudí, ktorí sa zotavili z chrípky. Jej autori zistili, že môžu takisto trpieť symptómami aj dlhú dobu po preukázaní infekcie, avšak v oveľa menšej miere ako tí, ktorí prekonali Covid-19. U nich sú pretrvávajúce príznaky o asi päťdesiat percent častejšie.

Rozdiel medzi ženami a mužmi 

Výsledky britskej štúdie sú dôležité predovšetkým vďaka rozsahu výskumu. Vedci nimi potvrdili staršie štúdie, ktoré dospeli k podobným zisteniam. 

Ukázalo sa napríklad, že ženy trpeli dlhodobými (teda trvajúcimi dlhšie ako mesiac) príznakmi covidu až dvakrát častejšie ako muži. Toto však, podľa ČT24, platilo iba u ľudí vo veku do šesťdesiatich rokov, potom sa rizikovosť oboch skupín v podstate vyrovnala. 

Práve vek bol ďalším z najdôležitejších faktorov, ktoré mali významný vplyv na dlhodobosť problémov s touto chorobou.

Približne dvadsaťdva percent ľudí vo veku nad sedemdesiat rokov nimi trpelo po dobu štyroch týždňov alebo dlhšie, pritom u ľudí vo veku 18 až 49 rokov to bolo „iba“ asi desať percent osôb. 

Podľa vedcov sa zdá, že u žien vo vekovej kategórii medzi päťdesiatimi a šesťdesiatimi rokmi sa všetky rizikové faktory kombinujú, preto je u tejto skupiny „dlhý covid“ najčastejší.

 

01 - Modified: 2023-08-12 07:01:30 - Feat.: - Title: Dlhý covid: Holandsko hlási možnú liečbu na postcovidový syndróm 02 - Modified: 2023-08-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Vedci hľadajú liečbu na závažné následky Covid-19 03 - Modified: 2023-01-23 16:26:46 - Feat.: - Title: Dlhý covid: Čísla sú privysoké. Zasiahne jedného z desiatich, ukázala najnovšia štúdia 04 - Modified: 2022-11-15 16:53:40 - Feat.: - Title: Tichá pandémia: Čo lekári o dlhom covide možno nevedia 05 - Modified: 2022-11-08 17:34:51 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili mini mozgy a infikovali ich koronavírusom. Prečo to urobili a čo zistili?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 23:52