StoryEditor

Šéf zdravotníckych odborov: Sedemeurové covidové príplatky v tretej vlne nepredpokladám

24.09.2021, 07:00
Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnej práce, hovorí o zvyšovaní platov a stabilizačných príspevkoch na udržanie sestier.

Mgr. Anton Szalay už štrnásť rokov vedie Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnej práce, ktorý zastupuje vyše 18-tisíc zamestnancov. Reformu nemocníc považuje za dôležitú, ale nepredpokladá jej schválenie.

Začalo sa kolektívne vyjednávanie medzi vládou, zamestnávateľmi a zástupcami zamestnancov. S akou požiadavkou idete na rokovania?

Slovenský odborový zväzu zdravotníctva a sociálnej práce združuje aj zamestnancov zo zariadení sociálnych služieb, úradov verejného zdravotníctva a stredných zdravotníckych škôl, na ktorých sa vzťahuje kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu.

V rámci Konfederácie odborových zväzov  sme ako jeden z nevýrobných odborových zväzov predložili návrhy obidvoch textov kolektívnych zmlúv, ktoré by mali garantovať benefity podpísané pre minulé roky.

Zamestnancom vo verejnej a štátnej službe sa, žiaľ, neupravovali platy, pre rok 2021 bol nulový rast. Základnými platmi sme sa dostali pod úroveň minimálnej mzdy, čo je veľmi nezdravý vývoj.

Aké zvýšenie miezd navrhujete?

Teraz sme predložili návrh na rast platov pre jednu aj druhú skupinu zamestnancov o 13 percent. Malo by to zohľadňovať rast minimálnej mzdy a vykryť infláciu, čo sa týka cien potravín aj energií.  Máme už stanovisko Úradu vlády, že vzhľadom na vývoj verejných financií nesúhlasia s textom týchto zmlúv.

Budete na svojom návrhu trvať?

Nulový rast je pre nás neprijateľný, keď pozrieme na infláciu a rast cien za dva roky, tak by ľudia by sa ocitli ešte v nižších zárobkových úrovniach.

Rokovali ste už o svojich požiadavkách s ministerstvom zdravotníctva?

Opäť sa nám tento rok vymenili ministri. Mali sme stretnutie ešte s exministrom Krajčím, kde sme upozorňovali, že budú potrebné rokovania pri kontúrach rozpočtu na rok 2022, aby zamestnávatelia vedeli, s akými financiami môžu rátať.

Mali sme na zreteli aj valorizačný mechanizmus, kde nám aj súčasný minister Lengvarský potvrdil, že plne podporuje jeho zachovanie podľa zákona č. 578/2004. Ale to sa dotýka len 27 zdravotníckych profesií. Nezdravotnícke povolania v nemocniciach, ktoré zabezpečujú činnosti pre zdravotné výkony, sú riešené len rastom minimálnej mzdy a jej násobkami.

Keďže v programovom vyhlásení vlády je garancia rastu platov, prebehli následné rokovania, bolo vypracovaných 14 či 15 variantov úpravy platov, nakoniec boli vykvantifikované potrebné financie a malo to smerovať k rokovaniam medzi ministerstvami a nakoniec ministrami zdravotníctva a financií. No informácie o tom, s akým výsledkom skončili, som nezachytil.

Čo sa týka vyjednávania o platoch, je to otázka rokovaní nášho zväzu s Asociáciou nemocníc Slovenska aj Asociáciou štátnych nemocníc. V súčasnosti máme podpísané kolektívne zmluvy s obidvomi asociáciami.

Sú platné do 31. decembra tohto roka, takže v štvrtom kva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 08:45:36 - Feat.: - Title: Zväz zdravotníctva a sociálnych služieb volajú po vyšších platoch 02 - Modified: 2022-10-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Komentár: Očakávame ďalšie prehlbovanie zadlžovania nemocníc smerujúce ku kolapsu systému 03 - Modified: 2022-01-05 18:47:53 - Feat.: - Title: Čo čaká zdravotníctvo v roku 2022? Peniaze na zdravotnú starostlivosť budú chýbať, úspory sú nereálne
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 09:36