StoryEditor

MUDr. Zuzana Žilinská: Transplantácie orgánov uspeli napriek pandémii

10.09.2021, 10:25
Na Slovensku sme v prvej vlne po rýchlej analýze situácie a vyhodnotení rizík na základe vtedy dostupných informácií obmedzili transplantácie len na život zachraňujúce výkony. Týkalo sa to transplantácií srdca a pečení, kde by odloženie výkonu ohrozilo pacienta na živote.

O transplantáciách na Slovensku hovorí doc. MUDr. Zuzana Žilinská, PhD. MPH, MHA, hlavná odborníčka MZ SR pre orgánové transplantácie a zástupkyňa prednostu Urologickej kliniky pre transplantácie obličiek UNB.

Kedy bola vykonaná na Slovensku prvá transplantácia?

Prvá transplantácia na Slovensku bola transplantácia obličky v roku 1972, ktorá sa uskutočnila v Bratislave na Kramároch pod vedením akademika Vladimíra Zvaru.

Stúpa počet pacientov, ktorí podstupujú transplantáciu?

Vďaka systematickej práci a prijímaniu opatrení na podporu odberového a transplantačného programu najmä v posledných piatich-šiestich rokoch sa podarilo v roku 2019 transplantovať 259 pacientov, čo je najviac v histórii orgánových transplantácií na Slovensku.

Do uvedeného počtu transplantácií nie sú započítaní pacienti, ktorí podstúpili transplantáciu pľúc, pretože tieto operácie absolvujú slovenskí pacienti v Českej republike, ročne okolo 4-5 výkonov. Dôležitým míľnikom zlepšenia bolo zavedenie nového výkonu „Identifikácia darcu“, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2015. Stalo sa tak po niekoľkoročných rokovaniach medzi Ministerstvom zdravotníctva SR, Národnou transplantačnou organizáciou a zdravotnými poisťovňami.

Výkon je motivačný a jeho cieľom je zvýšiť identifikáciu darcov orgánov a ich nahlasovanie transplantačným centrám. Je určený pre všetky pracoviská, ktoré sú schopné identifikovať potenciálneho darcu so smrťou mozgu a odoslať ho do príslušného transplantačného centra na doriešenie.

Druhým dôležitým mechanizmom je kampaň Sedem životov, ktorá sa začala v apríli 2015. Cítili sme, že informovať o darcovstve a orgánových transplantáciách, ktoré zachraňujú ľudské životy, je na Slovensku nízka.

Ide o veľmi citlivú tému, dlhé roky tabuizovanú. Informácie o darcovstve a orgánových transplantáciách je potrebné prinášať systematicky, aby široká verejnosť vedela, že darcovstvo orgánov zachraňuje ľudské životy, že bez darcov niet transplantácií, že proces darcovstva je transparentný. Pre transplantačný program je darcovský program nevyhnutý. Jednou z dôležitých podmienok fungovania darcovského programu je systematická osveta na vysokej úrovni.

Mohol by sa darcovský program navýšiť?

Určite áno. Intenzita darcovského programu je o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 13:20