StoryEditor

Viceprezidentka SLeK: Už niekoľko mesiacov čelíme kríze nedostatku liekov

03.09.2021, 07:10
Ak chýba na trhu liek bez generickej alternatívy, prichádza na rad väčšinou zmena lieku za iný. Poznáme viaceré lieky, aj u nás na Slovensku, ktoré však nemajú alternatívu.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje novely zákonov týkajúce sa liekovej politiky. O zmenách hovorí PharmDr. Miroslava Snopková, PhD., 2. viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo do MPK návrh novely zákona č. 362 o liekoch a zdravotníckych pomôckach, taktiež sa pripravuje novela zákona č. 363 o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Bola Slovenská lekárnická komora prizvaná do diskusie k uvedeným novelám?

Slovenská lekárnická komora predložila ministerstvu viaceré návrhy, preto vítame, ak si ministerstvo niektoré osvojilo. Čo sa týka zmeny výdaja generík, generickej preskripcie, generickej substitúcie, už viackrát sme hovorili, že je potrebné, aby to bolo zmenené.

Aj pred desiatimi rokmi bol návrh predpisovať lieky formou generickej preskripcie, ale nakoniec sa nedostal do legislatívneho znenia a skončilo sa to tak, ako to poznáme desať rokov, čiže píše sa zátvorka. Preto sa stotožňujeme s návrhom tak, ako je predložený v MPK. Už desať rokov hovoríme, aby sa to robilo ako v zahraničí. Keď sa píše preskripcia, bude sa písať striktne preskripcia, keď je substitúcia, tak majme substitúciu.

Slovenská lekárska komora je však proti návrhu novely 362 a požaduje ponechať v praxi súčasný stav. Prečo by sa lekári nemali obávať tejto zmeny?

Neviem, prečo sa vôbec obávajú. Viaceré argumenty, ktoré sú na stole, sú postavené na vode. Minimálne v tom, že nie je možné pacientovi zmeniť jedno generikum za druhé alebo generikum za originál.

Na takéto argumenty máme liekové agentúry, ktoré porovnávajú zameniteľnosť generika voči referenčnému lieku, ktoré povedia, či je liek bioekvivalentný, a tým sa to končí. Ak je raz niečo bioekvivalentné, tak nikto nemôže spochybňovať, že liek bude u pacienta inak účinkovať. Keď povie kolektív odborníkov, že skúmali porovnateľnosť a liek je aj bezpečný, aj kvalitný, aj účinný, a teda je registrovaný, tak nikto, ani farmaceuti, ani lekári, to nemajú prečo spochybňovať, pokiaľ áno, spochybňujú ústavy pre kontrolu liečiv aj Európsku liekovú agentúru.

Jeden z argumentov proti zavedeniu generickej preskripcie bez tzv. zátvorky sú chronickí pacienti, lebo chronickí pacienti sú väčšinou ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-30 13:55:11 - Feat.: - Title: V lekárňach dnes chýbajú viaceré lieky, niektoré výpadky sú naozaj závažné 02 - Modified: 2023-10-19 15:45:43 - Feat.: - Title: Konferencia Zdravotníckych novín: Dostupnosť liekov nie je aktuálne problémom iba na Slovensku 03 - Modified: 2023-06-17 05:00:00 - Feat.: - Title: Americkí lekári sú nútení rozhodovať, kto z pacientov dostane onkologické lieky 04 - Modified: 2023-05-25 16:07:35 - Feat.: - Title: Nedostatok liekov riešia pacienti rôzne. Zháňajú ich v zahraničí alebo ich prestanú užívať 05 - Modified: 2023-05-19 05:00:00 - Feat.: - Title: Nedostatok liekov na Slovensku: Situácia sa zlepšila, v lekárňach však stále chýbajú tieto lieky. Čo by mohlo pomôcť?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 10:20