StoryEditor

MUDr. Kamil Száz, štátny tajomník MZ SR: Budeme motivovať všetkých lekárov, ktorí očkujú

29.07.2021, 07:00
Pediater MUDr. Kamil Száz je od apríla štátnym tajomníkom na ministerstve zdravotníctva, aktuálne sa angažuje pri očkovaní proti COVID-19 v ambulanciách pediatrov.

Prečo sme zvolili stratégiu plošného očkovania detí? Aký je aktuálny počet pediatrov prihlásených na očkovanie? Minister avizoval rokovania so zdravotnými poisťovňami o finančnej motivácii pre očkujúcich lekárov. Aká je situácia dnes? Aj o tomto sme hovorili so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva (MZ SR) MUDr. Kamilom Százom.

Minister Lengvarský hovoril, že po príchode na ministerstvo nenašiel jedného šéfa, akéhosi styčného dôstojníka pre očkovanie. Má už očkovanie svojho šéfa? Ste ním teda vy?

Problematike sa aktívne venujem, aj vzhľadom na to, že som pediater a téma očkovania ako účinnej prevencie je mi vlastná a blízka, som lekár a záleží mi na ochrane zdravia a životov. Styčným dôstojníkom za oblasť očkovania je však u nás na ministerstve Ildikó Kukanová, generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia. Očkovanie je však tímovou prácou a aktívne ho uchopujú napríklad aj kolegovia z nášho krízového koordinačného centra.

Vo Veľkej Británii vláda obmedzila očkovanie detí len na vybrané diagnózy, nemecký Inštitút Roberta Kocha odporúča očkovanie proti covidu len u detí so zdravotnými problémami, nie plošne ako my. Budeme pokračovať v tomto nastavení?

Na Slovensku aktuálne očkujeme deti od 12 rokov, všetky, ktoré prejavia záujem. Aktuálne v tejto oblasti zmeny neplánujeme. Očkovanie detí nad 12 rokov považujem za účinný nástroj na ochranu zdravia a životov tak ich, ako aj ľudí v ich okolí. Pri deťoch je ďalší dôležitý rozmer, a tým je vzdelávanie. Ak bude čo najviac detí nad 12 rokov zaočkovaných, tým väčšia šanca bude na prezenčné vyučovanie aj v prípade istej fázy zhoršenia epidemiologickej situácie, pretože budú chránení tak oni, ako aj ich spolužiaci.

Prečo sme zvolili stratégiu plošného očkovania a nezamerali sa tiež hlavne na rizikové skupiny detí?

Samozrejme, odporúčame očkovať hlavne rizikových pacientov, ale držíme sa toho, ako sme to nastavili. Deti sú nielen vektorovým prenášačom vírusu, podobne ako dospelí, aj deti môžu mať ťažký covid. Videl som ich na urgentnom príjme na vlastné oči. V...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 02 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 03 - Modified: 2023-11-28 13:52:18 - Feat.: - Title: Komora: Prví farmaceuti by mohli očkovať proti chrípke 04 - Modified: 2023-05-17 16:23:30 - Feat.: - Title: Personálne zmeny na ministerstve zdravotníctva nekončia, odchádza štátna tajomníčka 05 - Modified: 2023-05-09 05:54:30 - Feat.: - Title: Pediatri na Slovensku zaočkovali viac ako 1600 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
13. apríl 2024 04:34