StoryEditor

Bývalý minister Drucker: Vláda využila dofinancovanie na boj so súkromnými poisťovňami

01.07.2021, 11:00
Akým ministrom bol Marek Krajčí? Pomohol by nášmu zdravotníctvu unitárny systém? A aj o dofinancovaní štátnej zdravotnej poisťovne hovorí bývalý minister JUDr. Ing. Tomáš Drucker.

Ako hodnotíte pôsobenie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a súčasného ministra Vladimíra Lengvarského?

Marek Krajčí nebol dobrým ministrom. Kvôli tomu, že nebol dobrým manažérom. Nehodnotím jeho osobnostné vlastnosti, hodnotím výsledky zhruba ročnej práce jeho pôsobenia v úrade. Pandémia si vyžadovala krízové riadenie, ale zároveň krízové riadenie sa nemalo týkať len riadenia pandémie, ale riadenia celého sektora zdravotníctva. Všetky oblasti zdravotnej starostlivosti a zdravotníctva však ostali nepovšimnuté. Čo aj malo následky, aj to bude mať siahodlhé následky.

Čo sa týka nového ministra Lengvarského, zatiaľ je predčasné hodnotiť ho. V úvode boli niektoré veci, ktorým som nerozumel. Napríklad keď stál pri Matovičovi a rozprával k Sputniku. Takisto som nerozumel tomu jeho vajataniu okolo Rázsoch a teraz, žiaľ, nerozumiem, prečo robí tak málo preto, aby motivoval čo najviac ľudí k očkovaniu, ktoré považujem za jedinú cestu, ako sa dostať z pandémie.

A ako by ste teda zhodnotili manažovanie pandémie?

Ako som už povedal, Marek Krajčí to robil úplne katastrofálne a minister Lengvarský tiež nepôsobí bohvieako presvedčivo. Obom týmto pánom chýba koncept a stratégia. A bez nej je to len také blúdenie sem a tam. Takto sa predsa nič riadiť nedá... Manažovanie pandémie je teda od začiatku zlé. Keď si len zoberieme prípravu na druhú vlnu, ako Marek Krajčí v júli hovoril, máme pandemický plán a ukázalo sa, že sme nemali nič funkčné, alebo to nebolo schopné zavedenia do praxe. Covid automat, ktorý sa v polovici februára priniesol, schvaľovali po funuse.

Ten mal byť v septembri na začiatku druhej vlny, v druhej polovici februára bol neaktuálny. Vôbec nezohľadnil mutácie vírusov, nič nehovoril o respirátoroch, musel sa znova a znova niekoľkokrát aktualizovať. Takých vecí bolo X, nezmyslené testovanie, chýbajúca prednemocničná starostlivosť, zlé riadenie nemocníc, neschválené lieky Národnému ústavu detských chorôb na transplantáciu kostnej drene, nominácie, otrasná komunikácia. Prečo sme mali všetky nemocnice červené, covidové? A mohol by som pokračovať ďalej. Príprava na 3. vlnu je tiež veľmi slabá. Vláda robí veľmi málo.

V programovom vyhlásení vlády je zmienka o unitárnom systém...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 13:52