StoryEditor

Nová šéfka úradu pre dohľad: Zisk zdravotných poisťovní mi neprekáža

11.06.2021, 10:00
Renáta Bláhová je od 29. apríla predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Od koho prišla ponuka viesť tento úrad? Dostali ste ju od ministra zdravotníctva?

Nebolo to priamo od neho. Od začiatku tohto roka som na ministerstve financií pomáhala s konceptom daňových zmien Smart Tax a zúčastnila som sa niektorých rokovaní medzi ministerstvom financií a ministerstvom zdravotníctva vo vzťahu k financovaniu zdravotných poisťovní, kde ma informovali o akútnom stave na úrade. Napriek tomu, že úrad zodpovedá za dohľad nad viac ako 5 miliardami eureur vybraného zdravotného poistného ročne, jeden a pol roka nemal predsedu. Na ministerstve zdravotníctva padol návrh, že by to mal byť ekonóm, kvôli tomu, že úrad sa predtým dostatočne nevenoval hospodáreniu zdravotných poisťovní, čo je jedna z hlavných úloh úradu. Myšlienka, že by to nemusel byť lekár, sa mi celkom páčila. Pre akútny stav na úrade ma začali prehovárať, aby som ako odborník na dane, financie, analýzu a kontrolu hospodárenia prebrala krízové riadenie úradu. Nakoniec som súhlasila, nakoľko Slovensko sa tretí krát za môjho života nachádza na dôležitej križovatke. Toto volebné obdobie ukáže, či našu krajinu budú naďalej ovládať oligarchovia blízki vládnucim stranám, alebo sa posunieme bližšie k západnému typu demokracie, kde o smerovaní rozhoduje verejný, nie súkromný záujem.

Cítite ako krízový manažér?

Vyslovene, rok a pol bol úrad bez predsedu a niektoré procesy neboli plne funkčné. Stav bol ozaj kritický, v marci zo zdravotných dôvodov skončil aj zastupujúci predseda a úrad zostal aj bez štatutára. Tak som súhlasila, že to ako krízový manažér zoberiem.

Nepovažujete sa skôr za politickú nominantku? Je to predsa funkcia, ktorej obsadenie na návrh ministra zdravotníctva schvaľuje vláda.

Vôbec nie, som špecialistka na dane a financie. Mojou jedinou motiváciou je smerovaním k verejnému záujmu pomôcť krajine, aj keď sa mi veľa známych čuduje, ako môžem súčasnej vláde veriť. U mňa to je o prístupe. Buď sa môžem pridať k mase ľudí, ktorá sa v lepšom prípade na kotrmelcoch vlády zabáva, v horšom ňu škaredo nadáva, alebo skúsiť vlastnými schopnosťami pomôcť. Vybrala som si tú druhú možnosť, aj keď som žiadnu zo strán v dnešnej vláde nevolila. Nie som a nikdy som nebola členkou žiadnej politickej strany, nikomu nič nedlžím a v sektore zdravotníctva som nemala, nemám, a ani mať nebudem, žiadne biznisové záujmy. Aj preto sa považujem za nezávislú a apoliticky menovanú predsedníčku. Navyše, na jeseň som minulého roka prešla vcelku náročným výberov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-09-27 07:57:17 - Feat.: 0 - Title: ​Licencie pre záchranky narazili na Brusel 02 - Modified: 2021-04-28 09:35:14 - Feat.: 0 - Title: Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude šéfovať bývalá Hegerova poradkyňa
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 15:49