StoryEditor

Ekonóm a výskumník: Plošné testovanie pomáha oveľa menej, než tvrdia jeho zástancovia

10.04.2021, 12:03
V odbornom časopise Science vyšiel článok o minuloročnom celoplošnom testovaní na Slovensku. O publikovanej štúdii a jej výsledkoch hovorí ekonóm a výskumník Mgr. Martin Šuster, PhD.

Autori spomínanej štúdie hovoria o vysokej účinnosti celoplošného testovania, ktoré v spojení s prísnymi opatreniami prijatými 24. októbra malo podľa nich prispieť k 58-percentnému zníženiu prevalencie vírusu v neizolovanej časti populácie. Súhlasí to? Naozaj ide o takmer 60-percentné zníženie?

Vlastne ani samotní autori článku to nehovoria o takom vysokom účinku plošného testovania, iba ho naznačujú. V závere článku tvrdia, že pokles incidencie bol dôsledkom „kombinácie národných reštrikcií, plošného testovania a karantény domácich kontaktov pozitívne testovaných osôb“. Autori odhad poklesu infekcie nijako nerozdeľujú na vplyv obmedzení pohybu (lockdown), plošného testovania a karanténnych opatrení. Metodicky zásadná chyba článku je, že používa to isté opatrenie – plošné testy – aj ako nástroj na zníženie infekcie, aj ako nástroj na meranie výsledku. Správne by mali byť výsledky merané nezávisle – konkrétne PCR testami, ktoré sa v tom čase rutinne používali. Tento prístup som prezentoval vo svojom odhade výsledkov plošného testovania, kde odhadujem čistý efekt testovania 20 percent. Podobným prístupom s prepracovanejším modelovým aparátom ukazujú kolegovia Kahanec, Lafférs a Schmidpeter výsledok 25 až 30 percent. Ešte iný prístup má Zuzana Múčka, ktorá spätne rekonštruuje pravdepodobný počet infikovaných z neskorších hospitalizácií a úmrtí. Podľa jej odhadov v čase plošného testovania klesol počet infikovaných asi o tretinu.

V tlačovej správe ministerstva zdravotníctva k tejto štúdii sa uvádza, že „ak prihliadneme na to, že epidémia bola v tom čase v rastúcom trende (4,4 percenta denný rast), tak úspech tejto intervencie viedol až k 70-percentnému zníženiu oproti hypotetickému stavu, keby k intervencii nedošlo.“ Opäť – súhlasí to?

Mesiac pred testovaním rástol počet infikovaných viac ako o 4 percentá denne. Tento rast sa však zastavil a začal otáčať už skôr, vrchol bol 29. 10. 2020 – čiže dva dni pred prvým kolom plošného testovania. Je teda zrejmé, že otočenie rastu infekcií nebolo spôsobené plošným testovaním, ale prísnymi obmedzeniami mobility, ktoré začali platiť 15. 10. 2020.

Vlastné výpočty M.Š. z údajov ministerstva zdravotníctva

​Treba tiež povedať, že koncom októbra sa na Slovensku veľmi intenzívne testovalo PCR testami. Kým začiatkom októbra sme robili asi 7 000 testov denne, koncom októbra to už bolo asi 14 000 testov denne. Je prirodzené, že keď viac testujete, tak aj odhalíte viac infikovaných. Preto rast počtu pozitívnych testov o 4 až 5 percent denne neznamená, že takisto rýchlo rástli aj infekcie – iba sme začali lepšie testovať. Podľa mojich odhadov, kalibrovaných z analýzy faktorov hospitalizácií na Slovensku v tom čase, bolo reprodukčné čí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-11 08:59:14 - Feat.: 0 - Title: O etických aspektoch prezentovanej štúdie by sme mohli diskutovať dlho 02 - Modified: 2021-04-11 09:00:28 - Feat.: 0 - Title: Na publikovanú štúdiu k celoplošnému testovaniu reagujú odborníci rozpačito
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:12