StoryEditor

Zástupkyňa AstraZeneca pre Zdravotnícke noviny: Krvné zrazeniny boli aj u iných registrovaných vakcín

07.04.2021, 08:00
V klinickej praxi bolo zaočkovaných viac ako 17 miliónov ľudí a výskyt krvných zrazenín bol u nich nižší ako u bežnej populácie. Ukazuje sa, že k výskytu tohto nežiaduceho účinku došlo aj u ďalších vakcín, ktoré už boli zaregistrované. Hovorí riaditeľka zdravotnej starostlivosti AstraZeneca pre ČR a SR.

V očkovacej stratégii sme vsadili na žolíka, a to najlacnejšiu (asi 1,78 eur za dávku) a najľahšie skladovateľnú (neotvorenú injekčnú liekovku možno nechať v chladničke pri teplote 2°C až 8°C aj šesť mesiacov) očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca, z ktorej to časom vyzeralo skôr na čierneho Petra.

To, či bude spoločnosť plniť svoje záväzky a dodá Slovensku zazmluvnený počet vakcín je rozhodujúce aj pre veľkokapacitné očkovacie centrá, akými je napríklad Národný futbalový štadión v Bratislave, kde sa zatiaľ očkuje iba touto vakcínou.

Okolo AstraZenecy viselo viacero otázok. Zdravotníckym novinám na ne odpovedala riaditeľka zdravotnej starostlivosti AstraZeneca pre Českú a Slovenskú republiku Dr. Jarmila Dolečková.

Slovenská republika by mala mať nakontrahovaný počet dávok vakcíny AstraZeneca 3 638 830. Je tento počet reálny vzhľadom na avizované zníženie dodávok do EÚ?

Áno, sme pripravení plniť naše dohody.

Komunikujete so zástupcam...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 13:21