StoryEditor

Všeobecný lekár: Ideme na hranici svojich síl, väčšinou bez obeda, hovory na troch linkách a dvoch mobiloch

21.03.2021, 10:00
Nie je naklonený obrovskému nadšeniu okolo ivermektínu v liečbe COVID-19. O pôvodne veterinárnom lieku pre humánne ambulantné použitie veľmi málo vieme, hovorí MUDr. Peter Marko, MPH, všeobecný lekár pre dospelých z ambulancie vo Veľkej Lomnici.

Na všeobecných lekárov sa zniesla kritika, že nepracujú a nedvíhajú telefóny. V akom režime funguje vaša ambulancia?

Včera som začínal o šiestej a končil som o 22.30. Bežne robím desať hodín denne. 9. marca 2021 uplynul rok, odkedy pracujeme s rúškom a časová snímka práce je dnes úplne odlišná. Nie je mysliteľné, aby sme za osem hodín dokázali zvládnuť portfólio pacientov, ktorých máme, v situácii s presným časovým objednávaním k špecialistom, k tomu štandardnú zdravotnú starostlivosť o chronických pacientov a päť- až šesťnásobok karantén.

Pýtal som sa ľudí v teréne, ktorí robia návštevy ambulantných lekárov, ako to vidia. Treba objektívne povedať, že niektorí lekári v ambulanciách nie sú, alebo pracujú kratšie k potrebám pandémie, prípadne nestíhajú fyzicky zdvíhať telefóny. Nie je to teda celkom vymyslená kritika. Otázka je, aké je to percento lekárov. Treba sa na to pozrieť adresne, aby kritika nesmerovala generalizovane na všetkých.

Kto to má teda manažovať?

To, aby systém bol funkčný, má v kompetencii vyšší územný celok a lekár samosprávneho kraja. V núdzovom stave je kompetentný dohliadať a kontrolovať fyzickú prítomnosť lekárov v ambulanciách. Mal by to byť arbiter, ktorý by sa mal k tomu vyjadriť, a nie zriaďovať linky pre sťažnosti na lekárov, ktorí údajne „neordinujú alebo nezdvíhajú telefóny“. To nikomu nepomôže, aj keď je lekár v ambulancii a snaží sa mu dovolať päť pacientov súčasne. Prístupy jednotlivých lekárov samosprávnych krajov k riešeniu tejto ťažkej situácie sú veľmi odlišné. Viem napríklad, že šéfka odboru zdravotníctva zo Žilinského samosprávneho kraja PhDr. Silvia Pekarčíková osobne ambulancie navštívila.

Keď to lekár samosprávneho kraja neurobí, nemá ako zistiť skutkový stav, ako to reálne vyzerá v teréne. Ak niekoho obvinia z toho, že lekár tam nie je (pretože nestihol zdvihnúť telefón), my lekári sa nemáme ako brániť, hoci máme veľa organizácií zastupujúcich všeobecných lekárov pre dospelých: štyri združenia pre rokovania so zdravotnými poisťovňami, tri odborné spoločnosti, multiodborovú asociáciu a lekársku komoru. A každý môže vyjadriť zásadne odlišný názor a často ani nevieme, ako to v teréne vyzerá.

Prítomnosť lekár...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. máj 2024 22:53