StoryEditor

Pacienti s akútnymi stavmi prichádzajú do nemocnice neskoro

05.03.2021, 06:30
Ako pandémia ovplyvnila chod nemocnice, v ktorej pracuje, aký má COVID-19 vplyv na nervový systém, či sa zvýšil počet cievnych mozgových príhod a ako sa dnes manažujú, aj o tom hovorí primár neurologického oddelenia Nemocnice CINRE MUDr. Martin Kucharík.

 Ako ovplyvňuje nový koronavírus náš nervový systém?

O presných mechanizmoch a vplyvoch COVID-19 na fungovanie nervového systému je zatiaľ len málo serióznych informácií. Sú opisované viaceré spôsoby, ako COVID-19 môže narušiť funkciu nervového systému. Bohužiaľ, jeden z veľmi nepríjemných následkov je ovplyvnenie prekrvenia mozgu, a teda vznik cievnych mozgových príhod.

Viaceré ďalšie mechanizmy sa predpokladajú alebo skúmajú, napríklad ovplyvnenie signalizácie medzi neurónmi a narušenie hematoencefalickej bariéry. Tzv. skoré následky je možné pozorovať už teraz na pacientoch, ktorí prekonali COVID-19. Neskoré následky však budeme pravdepodobne vidieť až s väčším časovým odstupom. Aké budú, o tom sú zatiaľ len dohady.

U niektorých pacientov sa po prekonaní covidu objavili zdravotné problémy. Evidujete aj vy nejaké neurologické poruchy u svojich pacientov?

Výsledky zo zahraničných systematických sledovaní pacientov po prekonaní COVID-19 ukazujú veľmi nepríjemný fakt. A to, že významná časť pacientov (niektoré štúdie uvádzajú až štvrtinu!) má po prekonaní akútnej fázy ochorenia COVID-19 pretrvávajúce zdravotné problémy, niekde označované ako tzv. dlhý COVID-19. Ich ťažkosti sú veľmi rôznorodé, okrem najčastejšie opisovaných problémov s dýchaním a telesnou výkonnosťou sa opisujú i poruchy nasvedčujúce dlhodobému (možno i nezvratnému) poškodeniu nervového systému.

O aké najčastejšie ide?

Patrí k nim zhoršenie kognitívnych funkcií, najmä pamäti a sústredenia, depresie a úzkosti, bolesti hlavy, tŕpnutie končatín, bolesti končatín, poruchy spánku (narušenie spánkového cyklu, poruchy správania v spánku). Ďalej sú opisované závraty, poruchy vnímania chuti a čuchu, bolesti a strata sluchu alebo, naopak, nepríjemné sluchové vnemy – tinnitus a pod. Veľká časť pacientov má tieto ťažkosti ešte rok po prekonaní COVID-19.

Očakávate po pandémii nárast niektorých neuroochorení?

Prvé sledované prípady „t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 13:21