StoryEditor

TOP lekárka Natália Gálisová: Lietame do kozmu, ale ešte nikto nedokázal odstrániť nepríjemný zvuk vŕtačky

30.01.2021, 07:00
Napriek tomu, že medicína napreduje míľovými krokmi dopredu, má na vedcov ťažké srdce. Zatiaľ totiž nikto nevymyslel zubnú vŕtačku bez nepríjemného zvuku, ktorého sa pacienti často boja viac ako samotného vŕtania. Aj o tom porozprávala zubná lekárka MUDr. Natália Gálisová z Bratislavy.

Človek si zubného lekára spája väčšinou so strachom a nepríjemným zvukom vŕtačky, najmä v detstve. Čo vedie zubného lekára, že sa stane zubným lekárom?   
My zubári máme ten hendikep, že nás ľudia veľmi nemajú radi, práve kvôli tomu. Sme v 21. storočí, lietame do kozmu, ale ešte nikto nedokázal odfiltrovať nepríjemný zvuk vŕtačky. Prečo som sa rozhodla pre zubné lekárstvo? Som z lekárskeho prostredia, v rodine sme mali aj zubného lekára a ten ma navigoval k tomu, že pre ženu je to veľmi dobré zamestnanie. A mal pravdu, za čo som mu vďačná, pretože nemáme toľko nočných služieb, nestane sa, že by niekto v zubárskom kresle zomrel, máme čas sa venovať rodine, aj svojim koníčkom, čo sa v iných odboroch nedá.

 Akého zubára ste mali v detstve vy? Lebo keď sa u nás na škole povedalo, že sa ide k školskej zubárke, celá trieda, vrátane najväčších machrov, zbledla. O našej školskej zubárke sa hovorilo, že ju pre zlý prístup k zamestnancom jednej továrne preložili na základnú školu a svoju povesť do bodky napĺňala.
My sme nemali zlého zubného lekára. Vtedy bol na každej škole zubný lekár a preventívne prehliadky sa robili dvakrát do roka. Každých šesť mesiacov nás celé triedy zavolali do ambulancie, kde nás prezrela pani doktorka a keď našla nejaký problém, dieťa si zavolala na ošetrenie. Samozrejme, boli deti, ktoré sa veľmi báli, aj také, ktoré sa nebáli vôbec. Nedá sa však paušalizovať, že každá školská zubná lekárka bola zlá. Dokonca aj dnes na niektorých školách existujú zubné lekárky, čo je podľa mňa veľmi dobré, rodič sa nemusí o návštevu zubára starať, ale vyrieši sa to priamo v škole.

Dnes však asi veľmi neumožňuje legislatíva, aby sa o dieťa postaral lekár v rámci školy tak ako kedysi, pretože rodič musí dať na všetko súhlas.
To je pravda, na preventívne prehliadky si však môže lekár zavolať celú triedu a v prípade, že niektorý rodič to odmietne, tak dieťa sa nezúčastní. Ak chce, dá súhlas. Školskí zubní lekári sú naozaj erudovaní, sú to pedostomatológovia so špecializáciou na detské zubné lekárstvo.

Dnes pred návštevou zubára ľudí neodrádza ani tak strach, ale skôr nedostatok peňazí, pretože dnes každá návšteva u zubára väčšinou poriadne prevetrá peňaženku.
Je to pravda, kedysi zubné ošetrenie bolo zadarmo, a dnes sa musí niečo doplácať. Ľudia by sa skôr mali zamyslieť nad prevenciou, aby nedošlo k problémom v dutine ústnej a aby potom nemuseli toľko doplácať, keď treba riešiť extrakcie a podobne.

Prečo je dnes zubár tak drahý?
Pretože vstupy sú veľmi drahé. Zoberte si, že už len zubná súprava je veľmi drahá, obyčajný násadec na vŕtačku stojí tisíc eur, potrebujeme ďalších niekoľko desiatok  prístrojov, nástrojov, vrtáčikov, výplňových materiálov, odtlačkových hmôt atď. Všetko  si musíme nakupovať cez dovozcov. Vďaka tomu tie ceny vyskočili.

Aký je dnes stav chrupu Slovákov, ak to ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-26 08:02:00 - Feat.: - Title: Top lekár Lukáš Plank: Zreteľne zaostávame aj v skríningových vyšetreniach 02 - Modified: 2021-03-14 15:48:07 - Feat.: - Title: Top lekárka Jana Grešková: Elektrošoky? V psychiatrii ich účinok ešte neprekonalo nič 03 - Modified: 2021-03-07 16:23:26 - Feat.: - Title: Top lekár Roman Oriešek: Aj keď si o zdravotníctve môžeme myslieť čokoľvek, lekári na Slovensku sú kvalitní a robia maximum 04 - Modified: 2021-02-28 15:24:17 - Feat.: - Title: TOP lekárka Zuzana Havlíčeková: Každý extrém v stravovaní nie je vhodný pre rastúci organizmus 05 - Modified: 2021-02-21 06:42:46 - Feat.: - Title: TOP lekár Georgi Krastev: Môj prvý deň v práci? Stratil sa mi pacient
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 06:56