StoryEditor

Opatrenia sprísnili neskoro, aj tie boli deravé ako ementál

27.01.2021, 07:54
O aktuálnej situácii, celoplošnom testovaní a aj o očkovacej stratégii hovorí bývalý šéf ministerského analytického inštitútu Martin Smatana, MSc.

Pôsobili ste na ministerstve zdravotníctva na čele Inštitútu zdravotníckej politiky (IZP). Keď si porovnáte v súčasnosti komunikáciu, fungovanie rezortu, v čom vidíte najväčšie rozdiely medzi IZP a Inštitútom zdravotníckych analýz (IZA)?

Najväčší rozdiel je, že nedali IZA priestor. My sme mali to šťastie a minister Drucker nám dal priestor. Mám pocit, že im nedali možnosť sa ukázať. Kým napríklad my sme si mohli vlastné výsledky obhájiť a odprezentovať sami, tak z výsledkov IZA sa vyberá to, čo komu sedí. Mám pocit, že to nie je presne to, čo by oni povedali, iba si ľudia myslia, že to je nimi posvätené. Sú podľa mňa zneužívaní na politické účely, bez ich vedomia a možnosti obhájiť sa.

Dialo sa v minulosti, že sa nekomunikovalo s kľúčovými hráčmi?

Minister Drucker bol extrémne dobrý komunikátor. Rozbehol takú atmosféru, že sa má so všetkými komunikovať. Vytvoril 26 projektových tímov, v každom projekte mal zástupcu komory, spoločnosti alebo asociácie. On komunikoval so sektorom, či sa s nimi ľúbil alebo nie. Ako IZP sme tiež komunikovali so stakeholdermi, je pravda, že zo začiatku menej, ale posledný rok už azda so všetkými a všade. Mňa mrzí, že sme nekomunikovali a neboli viac v teréne skôr, lebo na konci sme si veľa vecí uvedomili, a mohli sme tým predísť zbytočným konfliktom až po iný prístup k projektom.

Preto ma veľmi mrzí, že teraz sa nekomunikuje, že lekárska komora sa takmer po 10 mesiacoch prvýkrát dostala na ministerstvo. To je absolútne bizarné. Bez týchto ľudí, bez spoločností, asociácií, komôr, aj keď je dobrá idea, neprijme sa. Zdravotnícke veci sa tak ťažko komunikujú a vysvetľujú, že dezinterpretácia jednej osoby môže spôsobiť dlhodobý odpor celej komunity. A keď raz je odpor, tak končíte, to už nevysvetlíte.

Toto sa strašne podceňuje. Teraz v čase COVID-u možno negatívny dosah tak nevidno, lebo všetko ide direktívne príkazom, ale ak toto bude forma správania aj do budúcnosti, to je pohroma. Nespravíme žiadnu reformu, lebo to nefunguje, že sa buchne do stola a bude. Keby nebol COVID, takýmto spôsobom komunikácie by ani len cez MPK nič neprešlo.

Podľa plánu legislatívnych úloh na rok 2021 všetky reformy MZ plánuje na december. Myslíte si, že sa nejaké reformy aj reálne udejú?

Neviem, prečo dali termín december. Či to je kvôli tomu, že sa dohodli s ministerstvom financií, že budú predkladať všetky zákony k účinnosti od nového roku. Napríklad od nás ministerstvo financií chcelo, aby sme neprijímali zákony v pri...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:35