StoryEditor

Pripomienky Európskej komisie ma neprekvapujú

15.12.2020, 10:51
Bývalá šéfka Implementačnej jednotky bola súčasťou expertnej skupiny, ktorá pripomienkovala dokument Moderné a úspešné Slovensko. Miriama Letovanec rozoberá niektoré otázky Európskej komisie k nášmu Plánu obnovy.

Európska komisia (EK) reagovala na naše reformné ambície v časti zdravie, resp. zdravotníctvo. Keďže ste boli súčasťou tímu, ktorý sa spolupodieľal na tvorbe, resp. súčasťou expertného tímu, ktorý pripomienkoval reformné návrhy, je podľa vás kritika EK oprávnená?

Boli sme súčasťou prípravy technického, odborného dokumentu Moderné a úspešné Slovensko z dielne ministerstva financií, nie Plánu obnovy, ako bol zaslaný na EK zo strany SR. Tento dokument sme my experti nevideli. Veľmi zásadne by som dnes rozlišovala medzi expertmi a autormi dokumentu Moderné a úspešné Slovensko. Logá autorov sú na dokumente – vybrané analytické inštitúty, a ako experti sme pripomienkovali dokumenty, ktoré boli vytvorené autorským tímom.

Ja som sa konkrétne zapojila do pripomienkovania kapitol verejná správa a zdravie. Oba dokumenty boli manažované odlišne. Kým v časti verejnej správy pripomienky expertov boli v značnej miere reflektované, v časti zdravie boli akceptované len minimálne. Aj to skôr technického charakteru než obsahového.

Ako experti ste mali možnosť vidieť finálnu verziu dokumentu?

Nie, každý sme videli svoju kapitolu. Napríklad to, že naše mená boli zverejnené, sme sa dozvedeli najprv z novín, až následne nás ministerstvo o tejto skutočnosti informovalo. Najzaujímavejšou súčasťou týchto stretnutí bol, nazvem to, motivačný aspekt o štveraní sa na Everest. Príprava tohto programu bola výstupom do prvého základného tábora, a že to najzásadnejšie bude, keď na Everest vylezieme. Po pripomienke EK môžem povedať, že cesta na Everest bude pomerne komplikovaná, zosadli sme totiž z prvého základného tábora trochu nižšie.

Pripomienky Komisie ma vôbec neprekvapujú. Čo ma však prekvapuje, je, že súčasťou dokumentu, ktorý bol zaslaný Komisii na schválenie, je len šesť priorít z celkových jedenástich, ktoré boli definované v dokumente Moderné a úspešné Slovensko. Zjavne nepanuje politická dohoda a nie je zjednotená ani vízia slovenského zdravotníctva. Nemyslím si, že revízia výdavkov na zdravotníctvo ako základ pre tvorbu takého dokumentu je správne riešenie.

Prečo?

Revízia výdavkov hovorí o tom, na čo sa v súčasnosti míňajú zdroje a ako ich efektívnejšie distribuovať – kde existuje priestor na zlepšenie a dosiahnutie vyššej hodnoty za peniaze. Plán obnovy je pre mňa dokument, ktorý má odzrkadľovať víziu slovenského zdravotníctva a mali by sme sa dozvedieť odpovede na tri otázky.

Prvá je dostupnosť zdravotnej starostlivosti, druhá je kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti a tretia je udržateľnosť verejných financií. Či bude slovenské zdravotníctvo naďalej solidárne, alebo bude existova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-26 14:01:19 - Feat.: 0 - Title: Nejasnosti a chýbajúce detaily. Európska komisia hodnotí naše reformy
01 - Modified: 2023-08-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Európska komisia povolila prvú vakcínu na ochranu dojčiat pred vážnym vírusom 02 - Modified: 2023-07-11 10:00:00 - Feat.: - Title: Covid-19: Americký výrobca vakcín dostane od Kanady viac ako tristo miliónov dolárov za nepoužité dávky 03 - Modified: 2023-06-07 05:00:00 - Feat.: - Title: Eurokomisia povolila prvú vakcínu na ochranu starších ľudí pred infekciou RSV 04 - Modified: 2021-10-19 22:53:26 - Feat.: - Title: Slovenské zdravotníctvo 2021: Len samotná reforma primárnej sféry nestačí 05 - Modified: 2021-10-19 20:12:06 - Feat.: - Title: Duševné zdravie ľudí sa počas pandémie zhoršilo. Vznikla aj Národná linka na jeho podporu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 08:55