Viceprezident Asociácie dopravných zdravotných služiebArchív E.C.
StoryEditor

Chýbajú jasné nariadenia

27.10.2020, 10:55
Už pred dvoma mesiacmi ponúkli ministerstvu zdravotníctva, že môžu vytvoriť zo svojich posádok mobilné odberové jednotky. Odpoveď prišla až teraz. Aké problémy ešte trápia Asociáciu dopravných zdravotných služieb, porozprával Ernest Caban, viceprezident Asociácie DZS.

Spoločne s ďalšími asociáciami ste verejne vystúpili s kritikou ministerstva zdravotníctva, že ak sa okamžite nezačnú riešiť viaceré akútne problémy, slovenskému zdravotníctvu hrozí kolaps a bude ohrozená základná zdravotná starostlivosť.

Toto je téma najmä pre kolegov z Asociácie nemocníc Slovenska. Čo sa týka Dopravnej zdravotnej služby, najpálčivejšia je téma, akým spôsobom budú zabezpečené ochranné pracovné prostriedky pre vodičov DZS, pretože oni zabezpečujú prepravu pacientov medzi jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami. Nateraz je to tak, že si to majú zabezpečiť poskytovatelia sami. Okrem toho jednotliví poskytovatelia majú zvýšené prevádzkové náklady, a otázka je, akým spôsobom budú tieto zvýšené náklady sanované. Pretože vy musíte zabezpečiť prevádzku, pritom však funguje v úplne inom režime v čase pandemických opatrení, náklady sú vyššie. A, samozrejme, pribúdajú aj u nás infikovaní zamestnanci, čo má dosah aj na to, akým spôsobom prevádzku zabezpečíme. Zatiaľ sa nám to darí zvládať.

Rezort kritizujete aj za nezvládnutie pandémie COVID-19. V čom rezort podľa vás zlyháva?

Mne osobne absentujú jasné, nemenné usmernenia, jednotné opatrenia, jednotné nariadenia, na základe ktorých sa máme riadiť. Je potrebné vytvorenie gajdlajnov, ako postupovať v jednotlivých prípadoch. Napríklad, čo robiť v prípade, keď sme mali infikovaného zamestnanca, ako postupovať, či môže ísť do práce alebo nie. Keď sme boli v tej situácii, komunikovali sme sami s Úradom verejného zdravotníctva, ktorý nám vysvetlil, aký by bol ideálny postup. Je to presne ako s ďalšími opatreniami, napríklad pri svadbách, najprv boli povolené, potom zakázané, potom sa opäť povolili. To všetko sú veci, ktoré zainteresovaných ľudí len zneisťujú. Mne osobne absentujú jednoznačné nariadenia, ako to má fungovať. Ale najmä, nariadenia by mali fungovať na základe komunikácie s jednotlivými poskytovateľmi, so zástupcami jednotlivých segmentov, lebo oni najlepšie vedia, akým spôsobom to aplikovať v praxi.

Na to, že rezort nekomunikuje, sa sťažujú viaceré združenia a asociácie. Podľa nich sa napriek opakovanému záujmu od vypuknutia pandémie minister zdravotníctva nestretol s viacerými združeniami ani raz.

My sme mali so zástupcami ministerstva jedno stretnutie, ale neviedlo k výsledku. Navrhoval...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:23