StoryEditor

Radšej budem za menej peňazí robiť niečo, čo ma baví, hovorí doktorand FIIT-ky Martin Tamajka

02.03.2017, 23:00
Umelá inteligencia by mohla ušetriť lekárom čas pri vyhodnocovaní snímok mozgu z vyšetrenia magnetickou rezonanciou a urýchliť diagnostiku ochorení.

Čím ste chceli byť ako dieťa? Túžili ste byť vedcom?

Nikdy som netušil, že chcem byť vedcom, ešte ani pred rokom. Čím som chcel byť ako malé dieťa? Nebolo to také typické ako napríklad hasič. V tom čase išiel v televízii JAG, seriál o právnikoch, takže som veľmi chcel byť právnik.

A potom neskôr ani neviem, len si pamätám, že som chcel fialové Lamborghini. Neviem, prečo fialové, neviem, prečo Lamborghini. Teraz sa mi ani jedno nepáči.

Čo vás motivovalo, aby ste sa dali na vedeckú dráhu?

Paradoxne to boli hry. Doma sme počítač nemali, lebo sme si ho nemohli dovoliť, takže sme si v škole niečo tajne nainštalovali a hrali sa. Jednak som sa pri hraní naučil po anglicky a jednak ma začalo zaujímať a chcel som vedieť, čo všetko je za tým. Prihlásil som sa na gymnázium so zameraním na informatiku a potom na FIIT STU.

Na svoj program – projekt ste získali grant?
Nie, môj program bola obyčajná diplomová práca. U nás na fakulte je obrovskou výhodou, že každý študent musí na svojej diplomovke pracovať dva roky, na iných školách je to jeden rok. Tak môžeme dosiahnuť oveľa lepšie výsledky. Vrátim sa však späť, grant sme nezískali. Na druhej strane sme mali a stále máme podporu firmy Siemens.

Mohli by ste priblížiť váš projekt, resp. program?

Program samotný slúži „len“ na overenie, dôležitá je metóda. Začal by som s motiváciou. Človek za lekárom nepríde s tým, že má nádor v ľavej hemisfére. Vy za ním prídete s tým, že vás bolí hlava. Ak lekár nevie prečo, urobí magnetickú rezonanciu a snaží sa nájsť príčinu. Dáta z nej sú však veľké, surové a pri magnetickej rezonancii to nie ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 21:11