StoryEditor

Top lekárka: Oftalmológia je pre mňa veľkou láskou

25.11.2019, 23:00
Oftalmológia na Slovensku poskytuje excelentnú zdravotnú starostlivosť porovnateľnú so svetom, hovorí MUDr. Mária Hurčíková. Po skončení medicíny nastúpila na očné oddelenie v Trebišove, ktoré už 22 rokov vedie ako primárka. Je hlavnou lekárkou siete nemocníc Svet zdravia v odbore oftalmológia.

Venujete sa mikrochirurgickým očným operáciám, vašou špecializáciou je kataraktová a refrakčná chirurgia. Čo všetko táto oblasť zahŕňa?

Operácia sivého zákalu (katarakty) je dnes rutinnou, efektívnou, bezbolestnou operáciou s minimálnym výskytom komplikácií. Prinavracia pacientom kvalitné videnie a výrazne zvyšuje ich kvalitu života. V minulosti sa vykonávala iba pri výraznom skalení šošovky, keď pacient takmer nič už nevidel. V súčasnosti, pri vyšších nárokoch na kvalitu videnia, sa hranica výrazne posúva. Dnes operujeme pacienta, ktorý pociťuje zníženú kvalitu videnia, s ktorou nie je spokojný.

Technologický vývoj nám umožnil, že sivý zákal operujeme pomocou najmodernejších prístrojov pod mikroskopom, implantujeme vnútroočné šošovky. Použitím monofokálnych, multifokálnych či torických šošoviek sa dá vyrovnať akákoľvek refrakčná chyba. Operácia je možná aj pri neskalenej šošovke, ide o metódy CLE (clear lens extraction) a RLE (refractive lens extraction). Pri operáciách šošovky po 45. – 50. roku života, keď nevidíme dobre ani nablízko, používame metódu PRELEX. Pacient vďake nej získava vynikajúce videnie na všetky vzdialenosti.

Koľko operácií robíte na vašom pracovisku?

Operáciám sivého zákalu sa venujem od roku 1997 a za tento čas sme ich zrealizovali takmer 25 000. Pacientov so sivým zákalom operujem tri dni v týždni, denne je to 12 – 15 zákrokov.
Ročne vykonávame okolo 4 000 výkonov, dominujú práve operácie sivého zákalu v počte okolo 1 700.

Pribúda týchto operácií?

Operácia sivého zákalu je jednou z najčastejších operácií na ľudskom tele. Z tisíc pacientov je odoperovaných viac ako 50 percent. Súvisí to s vekom aj s možnosťou refrakčných výkonov na šošovke. Zvyšujúca sa dĺžka produktívneho veku, náročnejší životný štýl, neustále rastúce pracovné nároky, neskorší odchod do dôchodku, starší ľudia sú dnes aktívnejší, používajú počítače, mobilné telefóny a nechcú byť obmedzovaní kvalitou videnia.

Zväčša po 45. roku života vzniká potreba nosenia okuliarov nablízko, na čo si ľudia nevedia zvyknúť a obmedzuje ich to pri bežných činnostiach. Chcú vidieť do diaľky, nablízko aj na strednú vzdialenosť bez striedania okuliarov. A tento stav im môže vyriešiť operácia šošovky s implantáciou multifokálnej šošovky.

Mikrochirurgické očné operácie sa robia štandardne v rámci jednodňovej chirurgie, ale keďže ide o otvorenie oka, sú tam isté riziká. Aké?

Operácie vykonávame pod mikroskopom malým dvojmilimetrovým rezom, použitím operačných systémov a jednorazových materiálov. Všetky kroky a postupy zamerané na bezpečnosť pacienta a celý operačný postup sú štandardizované. Samozrejme, tak ako pri iných operáciách, aj tu sú určité peroperačné riziká, ktoré vyplývajú z anatomických súvislostí, prípadne poúrazových stavov. Pooperačný výsledok závisí od dodržiavania pooperačného režimu pacientom, ale predovšetkým od skúseností operatéra zvládnuť výkon z technickej stránky použitím minimálnyc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-26 08:02:00 - Feat.: - Title: Top lekár Lukáš Plank: Zreteľne zaostávame aj v skríningových vyšetreniach 02 - Modified: 2021-03-14 15:48:07 - Feat.: - Title: Top lekárka Jana Grešková: Elektrošoky? V psychiatrii ich účinok ešte neprekonalo nič 03 - Modified: 2021-03-07 16:23:26 - Feat.: - Title: Top lekár Roman Oriešek: Aj keď si o zdravotníctve môžeme myslieť čokoľvek, lekári na Slovensku sú kvalitní a robia maximum 04 - Modified: 2021-02-28 15:24:17 - Feat.: - Title: TOP lekárka Zuzana Havlíčeková: Každý extrém v stravovaní nie je vhodný pre rastúci organizmus 05 - Modified: 2021-02-21 06:42:46 - Feat.: - Title: TOP lekár Georgi Krastev: Môj prvý deň v práci? Stratil sa mi pacient
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:55