StoryEditor

Cirkev by nemala odmietať odborníkov zo zdravotníctva

03.02.2020, 23:00
O vplyve, vzťahu, pozícii a hranici medzi medicínou a cirkvou, cirkvami, rozpráva slovenský evanjelický teológ doc. Mgr. Ondrej Prostredník, PhD.

Má cirkev v súčasnosti vplyv na spoločnosť, na dianie v spoločnosti na Slovensku?

Určite má vplyv, a nie malý, predsa len veľmi veľa ľudí na Slovensku sa hlási k niektorej z cirkví alebo náboženských spoločností. Dosť dobre sa dajú vnímať mnohé organizácie, ktoré možno ani nie sú úplne priamo cirkvou, ale sú občianskymi združeniami, tvoria občiansku spoločnosť a svojimi hodnotami sa hlásia ku kresťanskej viere. Tieto organizácie sú viditeľné v spoločnosti a snažia sa presadzovať svoje hodnoty. Takže má vplyv. Cirkev napokon ani neskrýva, že chce formovať spoločnosť na základe hodnôt, ktorým verí, o ktorých je presvedčená, že sú dobré pre spoločnosť.

Pri niektorých medicínskych otázkach registrujeme, že sa vyjadruje aj cirkev. Prečo sa cirkev zapája do odborných medicínskych tém?

Za tým stojí prirodzený konzervativizmus cirkvi, snaha byť opatrný, keď sa niečo mení v ich dlhodobo tradične zaužívaných postojoch v spoločnosti. Naprieč celými dejinami ľudstva vidno napätie medzi tým, čo ľudská myseľ, ľudské poznanie prináša aj v oblasti narábania s ľudským zdravím a opatrnosťou, čo všetko to môže spôsobiť, akým spôsobom to môže vykoľajiť naše ľudské bytie. Cirkev si chráni pozíciu inštitúcie, ktorá vždy dvíha varovný prst a chce byť opatrná, zároveň je ale zrejmé, že v mnohých oblastiach po nejakom čase je cirkev ochotná prehodnotiť veci, ktorým predtým bránila.

​Veď sa pozrime na začiatky medicíny, chirurgie a podobne, ako tam ľudstvo a tiež cirkev bola veľmi opatrná, dnes však nikto nepochybuje o tom, že by v cirkvi bol niekto proti chirurgickým zákrokom. Podobná dynamika funguje aj v témach, ktoré dnes predstavujú to napätie medzi konzervativizmom cirkvi a súčasným stavom lekárskeho výskumu, to sú napríklad tzv. bioetické témy. To je vec, ktorá potrebuje svoj čas.

Spomenuli ste chirurgiu, ale pamätám si, že napríklad cirkev len pred niekoľkými rokmi bola aj proti darovaniu krvi či orgánov. V súčasnosti už asi nie je proti darovaniu krvi, ale v otázke darcovstva orgánov vnímam, že nie je cirkev jednotná.

Myslím si, že hlavné prúdy kresťanstva sa už nestavajú proti darcovstvu krvi, ani darcovstvu orgánov. Ale určite sú skupiny v kresťanstve, ktoré z určitých náboženských dôvodov svojim členom hovoria, že to nie je dobré, resp. by sme mohli povedať, že im to zakazujú. Najsilnej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 22:00