StoryEditor

Top lekár: Medicína dnes nie je len otázka chcenia, ale aj otázka financií

02.03.2020, 23:00
Medicína ho najprv vôbec nelákala, videl sa skôr v športe. Všetko sa zmenilo v maturitnom ročníku a dnes je primárom chirurgicko-urologického oddelenia v Nemocnici v Galante. MUDr. Ondrej Hajdúk, primár chirurgicko-urologického oddelenia, Nemocnica Galanta

Čo vás inšpirovalo na štúdium medicíny?

Na medicínu ma dlho lámali. V rodine sme síce mali lekárku, moju tetu, ale medicína mi veľmi nevoňala. Skôr som sa videl v športe. Definitívne rozhodnutie padlo v poslednom maturitnom ročníku na gymnáziu, keď mi zomrel otec. Dlhý čas strávil v nemocnici a vtedy sa vo mne niečo zlomilo. Neboli to silácke reči typu „ja tú chorobu zvládnem, vymyslím liek“, ale vtedy som sa rozhodol, že pôjdem na medicínu.

A prečo práve urológia?

Urológia ma oslovila tým, že ide o komplexný odbor, je tam zo všetkého niečo, či už otvorená operatíva, endoskopia, je tam aj ambulantná prax. Je to „relatívne“ užší odbor, aj keď v súčasnosti sa ani v urológii nedajú poznatky obsiahnuť komplexne, takže dochádza k špecializáciám. Jednoducho ma oslovila kombinácia endoskopie, otvorenej operatívy a miniinvazívnych zákrokov.

Tento rok máme rok prevencie. Chodievajú pacienti na preventívne prehliadky?

Postupne, pomalými krokmi sa to zlepšuje, ale stále vidím rezervy. Malú nevedomosť vidieť aj na strane lekárskej obce, keď odosielajú na preventívnu prehliadku aj pacientov, ktorí majú 30 rokov. Mladšia generácia je na tom lepšie, osveta je zrejme na vyššej úrovni ako u starších pacientov, ktorí si hovoria, že nikam nejdú, pretože ich nič nebolí. Prevencia však nie je o tom. Prevenciou vždy nezabránime vzniku ochorenia, ale vieme nájsť včasné štádiá, a tým aj riešiteľné štádiá.

Máte pacientov len mužov?

Spektrum je široké, od detí cez mužov až po ženy. Keď treba, tak vyšetrujeme aj novorodencov.

Ako má postupovať pacient, ak chce absolvovať preventívnu prehliadku?

Preventívna prehliadka u mužov je zameraná na karcinóm prostaty, sú jasne dané kritériá, ktorí pacienti a kedy ju majú absolvovať, či je tam rodinná záťaž, či je v pokrvnom príbuzenstve, či bol karcinóm prostaty u jedného, alebo u viacerých. Absolvovať by ju mal každý muž po päťdesiatke, pri rodinnej anamnéze od 40. roku. Štandardne vypíše obvodný lekár odporúčanie a práve tu vidím deficit. Nechcem sa navážať do všeobecných lekárov, ale z môjho pohľadu by to bolo potrebné zlepšiť.

U pacientov možno niekedy prevláda aj strach, preto sa vyšetreniu vyhýbajú. Čo všetko ich čaká na preventívnej prehliadke?

U pacienta zhodnotíme dokumentáciu, rozoberieme rodinnú, prípadne liekovú anamnézu, zistíme, či má nejaké problémy. Nasleduje klinické vyšetrenie, kompletne vyšetríme prirodzenie, na záver vyšetrujeme pacienta cez konečník, zhodnotíme prostatu, všetky potrebné parametre, ktoré treba, teda veľkosť, či je elastická, či je fixovaná, či tam niečo nachádzame, alebo nie. Doplníme to ultrazvukovým vyšetrením, kde zhodnotíme obličky, močový mechúr, prostatu....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-26 08:02:00 - Feat.: - Title: Top lekár Lukáš Plank: Zreteľne zaostávame aj v skríningových vyšetreniach 02 - Modified: 2021-03-14 15:48:07 - Feat.: - Title: Top lekárka Jana Grešková: Elektrošoky? V psychiatrii ich účinok ešte neprekonalo nič 03 - Modified: 2021-03-07 16:23:26 - Feat.: - Title: Top lekár Roman Oriešek: Aj keď si o zdravotníctve môžeme myslieť čokoľvek, lekári na Slovensku sú kvalitní a robia maximum 04 - Modified: 2021-02-28 15:24:17 - Feat.: - Title: TOP lekárka Zuzana Havlíčeková: Každý extrém v stravovaní nie je vhodný pre rastúci organizmus 05 - Modified: 2021-02-21 06:42:46 - Feat.: - Title: TOP lekár Georgi Krastev: Môj prvý deň v práci? Stratil sa mi pacient
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:16