StoryEditor

S priemernou dĺžkou hospitalizácie po pôrode sme štvrtí od konca

09.03.2020, 23:00
Analytici MZ SR a Implementačnej jednotky Úradu vlády SR kritizujú niektoré postupy pri zdravotnej starostlivosti o matku a dieťa. Ich závery komentuje doc. MUDr. Martin Redecha, PhD., prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (SGPS).

Súhlasíte s kritikou uverejnenou v Revízii výdavkov v zdravotníctve?

Táto analýza nebola pripravovaná v spolupráci s našou odbornou spoločnosťou. Neprešla ani naším pripomienkovaním. Neviem, kto z odborníkov, gynekológov a perinatológov sa na nej podieľal a ako týchto odborníkov vyberali. Nie je jasné, ako a na základe čoho urobili tieto analýzy a či vychádzajú z pripravovaných štandardných postupov. Štandardné postupy sú za posledné dva roky trendom práce ministerstva, ktoré chce zaviesť štandardy nielen pre gynekológiu a pôrodníctvo, ale pre všetky medicínske odbory.

Podieľate sa na ich príprave?

Štandardné diagnostické a terapeutické postupy je potrebné vypracovať. Ministerstvo sa prostredníctvom hlavného odborníka a iných funkcionárov opakovane obracalo na SGPS a opakovane sme to riešili na našich zasadaniach. Treba však povedať, že úlohou SGPS nie je vypracovanie štandardov. Našu odbornú spoločnosť ministerstvo ani priamo nepožiadalo o vypracovanie takýchto štandardov.

Treba však pripomenúť, že príprava takýchto materiálov si vyžaduje vysokú odbornosť a množstvo času. SGPS je dobrovoľné združenie odborníkov, členstvo v našej spoločnosti je dobrovoľné, preto nemôžeme nikomu z nich takúto mravčiu prácu nariadiť. Naše odporučenia pre diagnostiku a liečbu v gynekológii zverejňujeme už mnoho rokov v našom odbornom časopise Slovenská gynekológia a pôrodníctvo. Nejde však o uzákonené štandardné postupy, ale o odporúčania.

Kto by ich teda mal vypracovať?

Vypracovanie štandardných postupov ako zákonných materiálov je úlohou MZ, odborná spoločnosť ich môže len pripomienkovať. Vypracovanie takýchto materiálov a aj ich pripomienkovanie si vyžaduje množstvo hodín práce špičkových odborníkov, ktoré nemožno požadovať len ako dobrovoľnú činnosť, ale musia byť primerane honorované.

Je pravda, že na druhej strane sa môže oponovať tým, že iné spoločnosti, ako napríklad americká gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť, majú svoje štandardy. Ide však o zásadný rozdiel, pretože to sú odporúčané postupy pre danú oblasť. Tieto odporúčania máme aj my, ako som už uviedol, a chceme ich okrem zverejňovania v odborných časopisoch sprístupniť aj na našej webovej stránke, aby boli kedykoľvek prístupné. Stále však ide len o odporúčané, ale nie štandardné, teda právne záväzné postupy.

Analýza identifikovala nadbytočné vyšetrenia počas nerizikového tehotenstva, ako napr. vstupné tehotenské vyšetrenie, USG, CTG, glukózový tolerančný test, AFP krvný test. Súhlasíte s tým, že ide o nadbytočné vyšetrenia a dá sa takto ušetriť viac ako dva milióny eur ročne?

Súhlasím, že v mnohých oblastiach sú rezervy, kde sa dá ušetriť, teda aj v gynekológii a pôrodníctve. Mnohé vyšetrenia, ktoré sa dnes štandardne vykonávajú, už treba považovať za obsolentné, prípadne zby...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 02 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 03 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 04 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách 05 - Modified: 2023-11-28 11:20:41 - Feat.: - Title: Môže si pacient nahrávať lekára pri vyšetrení v ambulancii?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 19:25