StoryEditor

​Dát je dosť. Mohli by sa viac využívať

11.04.2020, 00:00
Ambícia mať zapojených všetkých poskytovateľov do ezdravia nie je úplne správna. Tvrdí generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Ing. Peter Blaškovitš.

Sú to už dva roky, čo sa naštartovalo na Slovensku ezdravie. Ako by ste zhodnotili súčasný stav?

Na túto otázku vždy odpovedám jedným slovom – je dobrý. Najpodstatnejšie je, že v obrovskej rýchlosti sa podarilo nasadiť najdôležitejšie funkcionality ako erecept a evyšetrenie a niektoré ďalšie súvisiace. Najviac pozitívne hodnotím rýchlosť, s akou sme ezdravie nasadili, napriek tomu, že projekt bol pri mojom nástupe prakticky mŕtvy.

V čom vidíte nedostatky? Napríklad pri elabe sa len teraz začína verejné obstarávanie, čo je pomerne neskoro.

Nepovažujem za nedostatok, že elab začína až teraz, ale k tomu sa ešte vrátim. Čo sa týka nedostatkov ezdravia – trpíme možno tým, že projekt sa tvoril veľmi dlho a veľmi dlho trvalo, kým sa dostal aspoň do nejakého formálneho odovzdania. Tak sme konfrontovaní s veľmi starou infraštruktúrou, so starou architektúrou, so staršími systémami.

Aj morálna životnosť celého systému začína byť zastaraná, obnova systému začína byť veľkou výzvou, ktorú bude potrebné nevyhnutne riešiť už tento rok. V tom vidím najväčší problém.

To si však bude vyžadovať veľké investície.

Samozrejme, bude si to vyžadovať určité investície, nie je to jednoduchý systém. Treba si uvedomiť, že je to veľmi náročný systém aj z hľadiska prevádzky. Vieme zvládnuť, ak na hodinu vypadnú v práci e-maily, ale pokiaľ nám vypadnú napríklad erecepty, spoločenský dosah je významný. Určite to nebudú malé investície, ale neočakávam žiadne miliardy, musíme to udržať v rozumnej rovine.

Do ezdravia je zapojených takmer 80 percent všeobecných lekárov, ale len necelých 45 percent špecialistov, čo je veľký nepomer. Zisťujete v teréne, prečo je to tak?

V zásade je to aj riadený výsledok nášho vlastného snaženia, takže pre mňa výsledok nie je až taký prekvapivý. Je to z jednoduchého dôvodu, našu kampaň a presviedčanie lekárov, aby sa pripojili do ezdravia, sme zamerali najmä na všeobecných lekárov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:24