StoryEditor

Minister zdravotníctva MUDr. Marek Krajčí: Mám garanciu premiéra, že zdravotníctvo je priorita

10.06.2020, 16:24
Detský kardiológ sa po štyroch rokoch v parlamentnej opozícii stal ministrom zdravotníctva. M. Krajčí hovorí o chystanej reforme, vysvetľuje personálne rozhodnutia aj záväzok operácie u onkologických pacientov do 14 dní.

Vo funkcii ste od 21. marca. Máte už na ministerstve svoj kompletný tím alebo si ho budujete?

Súčasná legislatíva neumožňuje prísť s kompletným tímom. Bola tu istá organizačná štruktúra a ľudia, ktorí tu podľa zákona o štátnej službe majú zostať. Priviedol som si len malý okruh najbližších spolupracovníkov, s ktorými sme sa snažili začať spolupracovať s ľuďmi, ktorí tu sú. Niektorí sa rozhodli veľmi rýchlo odísť, niektorí odchádzajú v súčasnosti a na základe toho dopĺňame náš tím a reorganizujeme celú organizačnú štruktúru ministerstva.

Odvolali ste riaditeľov sekcií. Dôjde k výrazným zmenám?

Organizačná zmena určite bude a bude relatívne veľká. Máme svoju predstavu, ako by mohlo ministerstvo fungovať. Chcel by som poopraviť, my sme neodvolávali, museli sme sa dohodnúť alebo sami podali výpovede. A len niektorí.

Počítate aj s druhým štátnym tajomníkom?

Budem mať druhého štátneho tajomníka. Bude to Peter Stachura. Je to lekár, ktorý pôsobí v zahraničí a vzhľadom na koronakrízu nemohol pricestovať skôr.

V programovom vyhlásení vlády je sľubovaná transparentnosť výberových konaní. Verejnosť teda očakáva zverejnenie životopisu a projektu jednotlivých uchádzačov, prípadne verejné vypočutie uchádzačov. Prečo sa takýto transparentný proces neuskutočnil pri výbere nového vedenia VšZP?

V prvom rade by som chcel povedať, že výberové konanie prebehlo v súlade s platnou legislatívnou a spôsobom, akým sa vždy realizovalo. Uznávam, že sme boli v určitom časovom strese a museli sme veľmi rýchlo pristúpiť k výmene vedenia. K 6. máju by bolo ochromené Predstavenstvo VšZP. Do tohto obdobia sme museli zrealizovať výberové konanie, ktoré prebehlo v súlade s platnou legislatívou v oveľa transparentnejšom móde ako všetky výberové konania v tejto pozícii za mojich predchodcov.

Iné bolo v tom, že zdravotnícky výbor si zvolil svojho zástupcu do výberovej komisie a pani Cigániková, za ktorú, mimochodom, hlasovali aj členovia opozície, sa rozhodla, že zverejní aj mená uchádzačov. Ich životopisy sú k dispozícii, ktokoľvek má záujem, môže si ich vygoogliť. Mnohí ľudia sú pomerne známi. Ďalší silný argument, že transparentnosť bola oveľa vyššia ako v minulosti – nehovorím, že optimálna –, bol, že do výberového konania sa prihlásilo 24 uchádzačov, čo je nezvykle vysoký počet. Z nich splnilo požiadavky 21.

Členovia výberovej komisie mali posúdiť, či jednotliví uchádzači spĺňajú požiadavky na výkon funkcie a minister si mal vybrať predsedu a dvoch členov predstavenstva. Stretol som sa s každým členom komisie, ktorý mi povedal svojich favoritov. Na základe tohto ich rozhodnutia som si nedovolil menovať nikoho, kto by získal menej ako polovicu hlasov komisie. Môžem povedať, že iba pani Havelková získala na pozíciu člena predstavenstva dôveru všetkých členov komisie.

Budú projekty víťazov zverejnené?

Ako viete, témou projektu bolo, akým spôsobom VšZP získa viac poistencov v budúcom roku. Ide o veľmi citlivý materiál vzhľadom na to, že VšZP sa pohybuje na trhu zdravotného poistenia, teda vyzradiť tieto projekty je určitým spôsobom konkurenčnou nevýhodou voči dvom súkromným zdravotným poisťovniam, ktoré, mimochodom, tiež spravujú verejné zdroje a takúto povinnosť nemajú. Nikto sa ani neusiluje o to, aby takýmto spôsobom zverejňovali víťazné projekty svojich nominantov vo vedení poisťovní.

Napriek tomu my projekty zverejníme, no nie na webovej stránke ministerstva, ale tu v priestoroch ministerstva. Novinárom a iným záujemcom umožníme nahliadnuť do týchto projektov. Myslím, že transparentnosť výberového procesu bola oveľa vyššia ako v minulosti.

S dvomi víťazmi som sa predtým nevidel, nikoho som nežiadal, aby sa hlásil do konkurzu. Vyberal som sám a nezávisle. Nikto z členov výberovej komisie na mňa nevplýval a ani by som si to nenechal. Pána Strapka a pána Kováčika som prvýkrát videl až po tom, ako absolvovali pohovor a videl som, že získali dôveru komisie. U pani Havelkovej som nemal problém, získala plný počet hlasov a videl som, že jej projekt je naozaj veľmi dobrý.

Čiže tento proces bol podľa vášho názoru v poriadku. Nebudete meniť smernicu ani spôsob výberových konaní v budúcnosti?

Určito to stojí za zváženie, čo by sa dalo zmeniť. V princípe by som nemal problém s tým, že by sa priamo proces híringu zverejnil a mohli ho ľudia vidieť. Myslím, že toto je na rozhodnutí akcionára. Toto výberové konanie máme za sebou. Želal by som si, aby vybraní uchádzači všetkých presvedčili, že to bola dobrá voľba a VšZP pôjde dobrým spôsobom dopredu.

Ak by sme sa rozhodli pre nové výberové konanie, určite sa budeme zaoberať aj tým, ako ho v pokoji trošku lepšie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 13:23