StoryEditor

Nemocnice sme preberali v rozklade

21.08.2020, 00:00
Pred 12 rokmi vznikla u nás sieť nemocníc Svet zdravia. O ich postupných zmenách a krokoch po prevzatí hovorí generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Penta Hospitals International (PHI) Ing. Martin Hrežo, MBA.

V správe o vývoji dlhu v zdravotníctve sa pozitívne hodnotí, že dlh zdravotníckych zariadení medziročne poklesol o 181,3 miliónov eur, čo možno pripísať oddlžovaniu. Nemocnice mali mať nastavené ozdravné plány. Správa však hovorí aj o tom, že dlh v zdravotníctve na konci minulého roka dosiahol sumu takmer 600 miliónov eur. Dalo sa to očakávať?

Primárne sa nevenujeme štátnemu sektoru ani tomu, aké dlhy generuje, aj keď sa nás to nepriamo týka. Pretože každé euro, ktoré sa musí neefektívne vynaložiť na elimináciu dlhov, zasahuje aj nás, keďže tieto prostriedky by mohli byť v zdravotníctve použité inde. Navyše, čo iné by sa dalo povedať ako to, že sa to očakávalo, keďže aj zo správy Implementačnej jednotky vyplýva, že sa len veľmi málo z ozdravných plánov, ktoré boli definované pre jednotlivé štátne nemocnice, zrealizovalo. Ak sa neudeje nič oproti stavu, ktorý tu máme roky, dlh sa nebude zmenšovať.

Zapojili sa nemocnice Sveta zdravia v minulom roku do oddlženia?

Nie. Sme schopní riadiť svoje fungovanie tak, že nemáme žiadne polehotné záväzky a sme finančne sebestační.

Aký bol stav nemocníc, ktoré sa stali súčasťou siete Svet zdravia? Čo vás najviac prekvapilo?

V našom portfóliu máme väčšinou všeobecné regionálne nemocnice, ktoré boli v kompetenciách vyšších územných celkov (VÚC), resp. miest. Nemocnice, ktoré sme preberali, boli v absolútnom rozklade, len zhasnúť a zamknúť. Mali hlboký investičný dlh, záporný výsledok hospodárenia, vysoké záväzky po lehote splatnosti, katastrofálne medicínske vybavenie a chýbala motivácia väčšiny zamestnancov.

Dnes máme 17 nemocníc, prebrali sme ich v sumárnom dlhu po lehote splatnosti okolo 25 miliónov. To je len dlh z pohľadu polehotných záväzkov. Ak hovoríme o investičnom dlhu nemocníc z pohľadu stavu budov a medicínskej techniky, bavíme sa o 60 až 70 miliónoch eur. Celkovo sme preinvestovali do obnovy a oddlženia týchto nemocníc viac ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 13:46