StoryEditor

Hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu MUDr. Prokopová: „Ideme do veľmi náročného obdobia.“

21.09.2020, 15:46
Opatrenia sú nastavené tak, aby primárna pediatria zvládla pandémiu koronavírusu. No bez jednotného postupu pediatrov a rešpektu pacientov to nepôjde, hovorí hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast MUDr. Elena Prokopová.

Ako je primárna pediatria pripravená na druhú vlnu pandémie COVID-19?
 
Dúfame, že sme pripravení najviac, ako v danej situácii vieme byť pripravení. Určite sa nevieme pripraviť na všetky eventuality, ktoré môžu nastať. Všetkým primárnym pediatrom som poslala nové metodické usmernenie, ako pracovať v ambulancii. Je urobené tak, aby bola zachovaná všetka zdravotná starostlivosť, teda kuratívna, preventívna aj očkovanie a aby boli naši pacienti, ich rodičia, ale aj zdravotný personál v čo najväčšom bezpečí. No to, ako bude fungovať primárna pediatria, záleží na rodičoch našich pacientov, ako budú pristupovať k zdravotnej starostlivosti o svoje dieťa a ako budú akceptovať naše pokyny.
 
Aké sú základné body tohto usmernenia?

Čo sa týka návštevy pacienta, rodič by mal vždy kontaktovať ambulanciu dištančným spôsobom – telefonicky, mailom, SMS, informovať personál, že dieťa má zdravotný problém a potrebuje ho vyriešiť. Opatrenie je potrebné preto, aby sa nekumulovali pacienti v čakárňach a v prípade, že ide o ľahký zdravotný problém, nemuseli navštíviť ambulanciu. Lekár sa bude snažiť vyriešiť problém dištančne. Máme ministerstvom aj zdravotnými poisťovňami odobrenú telemedicínu, môžeme poradiť telefonicky, poslať videá a fotografie mailom. Ak sa zdravotný stav dieťaťa nezlepšuje a lekár uzná, že dieťa potrebuje prezenčné vyšetrenie, dohodne sa s rodičom na konkrétnom čase. Každé dieťa aj rodič, ktorí vstúpia do ambulancie, musia prejsť triážou, keď im pediater alebo sestra položí základné triediace otázky, ktoré sú veľmi dôležité, aby nám pomohli rozlíšiť, či môže ísť o ochorenie COVID-19 alebo nie. Ak nie je podozrenie na COVID-19, pediater postupuje štandardným spôsobom. Pri podozrení na COVID-19 sa pediater snaží čo najdlhší čas manažovať takéhoto pacienta dištančne. Ak už je však potrebné pacienta priamo vyšetriť, v ideálnom prípade mu pediater indikuje test na COVID-19 ešte pred vyšetrením v ambulancii a zariadi sa podľa výsledku. Ak by bol test pozitívny, tak pacienta objedná na konci ordinačných hodín a vyšetrí ho použitím ochranných prostriedkov a následným vydezinfikovaním ambulancie. Rada by som zdôraznila, že nie všetci detskí pacienti podozriví na COVID-19 budú musieť byť testovaní.

Kedy je indikované testovanie u detí?
 
PCR test sa robí z výteru z nosohltana a orofaryngu. Vieme, že toto vyšetrenie nie je príjemné. Odberových miest, kde sa robí výter u detí do 10 rokov, nie je veľa. Je náročné to vykonať. Preto pediater alebo epidemiológ bude pri indikovaní zvažovať efekt takéhoto vyšetrenia. Ak mám napríklad v domácnosti rodiča, ktorý je pozitívny na COVID-19, celá rodina s deťmi je v karanténe a objavia sa príznaky ochorenia u dieťaťa, nemusíme ho hneď testovať. Či je alebo nie je pozitívny, prístup k liečbe dieťaťa bude úplne identický, aj tak je v karanténe. Čiže budem k nemu pristupovať ako k dieťaťu, ktoré by malo COVID-19, a tak ho budem liečiť až do obdo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 23:55