Virológa Borisa Klempu zaráža, s akou rýchlosťou vzniklo antivaxerské hnutie.HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Virológ: Na Slovensku môžeme čakať viac hantavírusových infekcií. Spôsobujú život ohrozujúce ochorenie

14.01.2022, 18:00
Človek sa nakazí vzdušnou cestou, vdýchne vírusy. Obvykle vdýchne kontaminovaný prach alebo aerosolizované výlučky hlodavcov, ako sú moč alebo trus.

V minulom roku sa hantavírusy spomínali častejšie. A to po prípade v Číne, kde zaznamenali prípad úmrtia s neskorším potvrdením hantavírusu. Myslelo sa, že išlo o koronavírus.

O hantavírusoch a o tom, či by sme sa ich do budúcnosti mali obávať, hovorí vedúci vedecký pracovník Virologického ústavu SAV RNDr. Boris Klempa, DrSc. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako veľmi sú hantavírusy nebezpečné
  • Kto je nimi najviac ohrozený
  • V ktorých lokalitách sa najviac vyskytujú
  • Ako sa dá proti nim chrániť, ako to vyzerá s vakcínou proti nim
  • Aká je budúcnosť hantavírusov
  • Čo by znamenalo pre zdravotníkov, ak by počet hantavírusových infekcií stúpol

Pôsobíte ako vedúci Oddelenia ekológie vírusov v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). Čím sa zaoberá ekológia vírusov?

Ekológia vírusov nie je, ako si môže niekto myslieť, ochrana vírusov, pretože ekológovia sú ochrancovia prírody. Ekológia je veda, ktorá sa zaoberá vzťahmi medzi živými organizmami v prírode, a v prípade vírusov je to to isté. Zaoberá sa vzťahmi medzi vírusom a hostiteľom a prostredím.

Najdôležitejšie je to pri zoonótických vírusoch, ktoré sa prirodzene vyskytujú v divej prírode v zvieratách a za určitých okolností môžu byť prenesené na človeka. Je to veda, ktorá sa zaoberá vzťahmi medzi vírusom, jeho hostiteľmi a vonkajším prostredím.

Na jednej z diskusií Veda pomáha COVID-19 odznelo, že vašou srdcovkou sú hantavírusy. Prečo sú pre vás zaujímavé?

Na začiatku som sa k nim dostal úplne z banálneho dôvodu, nebola to žiadna moja špeciálna túžba. Keď som nastúpil na doktorandské štúdium vo Virologickom ústave SAV, hantavírusom sa tu už venovali, ale práve vtedy sa skončil medzinárodný projekt, ktorý sme mali s pracoviskom v Berlíne Charité-Berlin. A môj vtedajší šéf a tútor RNDr. Milan Labuda, DrSc., chcel, aby téma hantavírusov nezanikla ani po skončení projektu.

Preto ma na ňu nasadil a vďaka tomu sa stalo, že väzby so Charité-Berlin zostali zachované. V konečnom dôsledku som tam potom odišiel na doktorandské štúdium. Takže na začiatku to nebol nejaký špeciálny, vznešený dôvod, prečo hantavírusy, ale v každom prípade je to veľmi zaujímavá skupina vírusov.​

Trochu výnimočná v skupine, kam patria. Donedávna patrili do čeľade Bunyaviridae, celá systematika sa posunula a hantavírusy sú už samostatná čeľaď. V rámci bunyavírusov vytŕčali práve tým, že ostatné bunyavírusy sú vždy prenášané nejakým článkonožcom, komármi alebo kliešťami, zatiaľ čo hantavírusy sú priamo prenášané len medzi drobnými cicavcami, predovšetkým hlodavcami.

Postupne objavujeme nové a nové hantavírusy aj v iných druhoch drobných cicavcov, ako sú netopiere, piskory, krty. Určite v tejto oblasti ešte veľa nového príde, ale zatiaľ najdôležitejšími hostiteľmi sú hlodavce, pretože aspoň doteraz všetky pre ľudí patogénne hantavírusy sú prenášané hlodavcami.

Asi sa nedá jednoznačne povedať o nejakom víruse, či je alebo nie je nebezpečný. Sú však hantavírusy nebezpečné? Máme sa ich obávať?

Nebezpečenstvo má rôzne aspekty. Čo je nebezpečné? Hantavírusy sú určite nebezpečné pre človeka, lebo spôsobujú život ohrozujúce ochorenie. Hantavírusy vyskytujúce sa v Európe aj v Ázii spôsobujú hemoragickú horúčku s renálnym syndrómom. Je to ochorenie, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 11:02