StoryEditor

Prezident lekárskej komory: Dobrý minister je taký, ktorý nerobí len kozmetické zmeny v zdravotníctve

07.01.2022, 17:20
Nový prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) MUDr. Pavol Oravec a viceprezident MUDr. Róbert Roland porozprávali o plánoch komory.

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo rozpočet neodzrkadľuje požiadavky zdravotníctva
  • Čo by prinieslo povinné členstvo v Slovenskej lekárskej komore
  • Komora má vlastnú koncepciu reformy. Ako vyzerá?
  • Ako plánujú riešiť akútny nedostatok lekárov na Slovensku?
  • Ako vidí komora zmysel existencie Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zmysel
  • V čom si zdravotné poisťovne podľa komory neplnia svoje povinnosti
  • Čo sa okrem mzdového ohodnotenia lekárov za uplynulých desať rokov v nemocniciach zlepšilo

Viceprezident SLK MUDr. Róbert Roland/SLK

Parlament schválil koncom roka rozpočet, ktorý opäť nie je vo vzťahu k zdravotníkom priaznivý. Ako ho hodnotíte?

Pavol Oravec: Slovenská lekárska komora sa k rozpočtu vyjadrovala opakovane. Aj na stretnutí s ostatnými zdravotníckymi organizáciami sme sa jednoznačne zhodli, že rozpočet nereflektuje požiadavky zdravotníctva. Požadovali sme rozpočet, ktorý bude zabezpečovať adekvátne financovanie zdravotníckych zariadení a z toho nám vychádzalo, že rozpočet musí byť minimálne na úrovni krajín V4 s postupným navyšovaním na úroveň krajín EU 15. Uvedomujeme si, že je to dlhá cesta, ale schválený rozpočet takéto atribúty jednoznačne nemá.

Sám minister zdravotníctva s rozpočtom nie je spokojný

Pavol Oravec: Rozpočet jednoznačne nereflektuje požiadavky zdravotníctva, treba to prehodnotiť, na to budeme opakovane upozorňovať a jednoznačne podporujeme ministra zdravotníctva v jeho snahe o navýšenie rozpočtu.

Prezidentom komory ste pár mesiacov. Kam chcete posunúť komoru pod vaším vedením? Aká je vaša vízia budúcnosti stavovskej organizácie?

Pavol Oravec: Slovenská lekárska komora má v systéme zdravotníctva jednoznačné postavenie, zastrešuje registrovaných lekárov a členov komory. Boli by sme radi, keby všetci lekári, ktorí pracujú na Slovensku, boli členmi, myslíme si, že takto dokážeme posunúť stavovskú organizáciu na úroveň, keď bude môcť účinnejšie chrániť záujmy zdravotníkov, zlepšovať zdravotníctvo a lekárov. Chceme posunúť zdravotníctvo ďalej, to je dlhodobou snahou komory.

Bolo by to cestou aj povinného členstva?

Pavol Oravec: Keď sa pozrieme na okolité krajiny, ktoré majú lekársku komoru zriadenú zo zákona, všade je povinné členstvo samozrejmosťou. Niektoré kompetencie, ktoré komora má, sú viazané na to, aby mala dosah na všetkých lekárov, ktorí pracujú na Slovensku, a k tomu sa povinné členstvo viaže. Takže áno, inšpirujeme sa dobrými príkladmi, pozrime sa do okolitých krajín, funguje to oveľa lepšie, ak má komora dosah na všetkých lekárov, ktorí pracujú na území daného štátu.

Skúste byť konkrétnejší, akých oblastí sa majú týkať zvýšené kompetencie

Pavol Oravec: Chceme lekárom pomáhať pri ich práci, teda hľadať spôsoby, ako zlepšovať ich postavenie, ako zlepšiť kvalitu prostredia, v ktorom pracujú, na čo sa viaže aj celková kvalita zdravotníctva, pretože jedine spokojný zdravotník môže podávať adekvátny výkon. V systéme zdravotníctva musí mať komora kompetenciu navrhovať veci, ktoré by zdravotníctvo zlepšili, a tiež odkontrolovať, či tie mechanizmy fungujú.

Zároveň aby sme vedeli vstupovať do procesov, ktoré vedú k zlepšeniu zdravotníctva, aby sme boli členmi rôznych orgánov, ktoré majú dosah na fungovanie zdravotníctva. Bez toho, aby tam komora mala svojho zástupcu, na to vplyv nemáme.

Ako by ste presvedčili odporcov myšlienky povinného členstva, aby do nej vstúpili, resp. že je to dobrá myšlienka?

Pavol Oravec: Keď sa pozrieme na to, čo všetko komora môže pre lekárov a zdravotníkov urobiť, tak si myslím, že aj tí, ktorí o tom pochybujú, si musia uvedomiť, že jedine strešná organizácia ich dokáže zastupovať. Jednotlivec sám osebe, ak chce niečo vybaviť na nejakom úrade, jednoznačne nemá takú silu, ako keď príde vyjednávať organizácia zastupujúca všetkých lekárov na Slovensku. Rád by som poukázal na to, aby si všetci lekári uvedomili, že profesijná, stavovská strešná organizácia zastupuje ich záujmy a je aj v ich záujme, aby boli členmi takejto organizácie.

Róbert Roland: Radi by sme sa dopracovali ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií 02 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 03 - Modified: 2024-02-19 10:29:18 - Feat.: - Title: Ohrozené ambulancie. SLK poukazuje na finančnú disproporciu a navrhuje kde šetriť 04 - Modified: 2024-01-24 13:52:39 - Feat.: - Title: Prestarnutí lekári, regionálne rozdiely. Kto všetko pracuje v našom zdravotníctve? 05 - Modified: 2023-11-23 07:46:43 - Feat.: - Title: Reforma nemocníc bude pokračovať za plného poskytovania starostlivosti
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 17:33