prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., FESC, FACCZdN / archív NÚSCH
StoryEditor

Hlavný odborník pre kardiológiu: Väčšina vírusov je schopná vyvolať myokarditídu. Koronavírus nie je výnimkou

19.11.2021, 14:00
Nízku akceptáciu očkovania proti covidu považuje za nepríjemnú vizitku zadubenosti, zápecníctva a nevzdelanosti našej spoločnosti.

Prof. MUDr. Róbert Hatala, CSc., FESC, FACC, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu a prednosta Kliniky kardiológie a angiológie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v rozhovore  vysvetľuje

  • aký je výskyt myokarditídy (zápalu srdcového svalu) u očkovaných osôb
  • prečo je obezita výrazný rizikový faktor pri covide
  • aké dôsledky prináša odsun niektorých plánovaných výkonov v kardiológii
  • ako sa má správne merať tlak krvi 

Ako aktuálna pandémia ovplyvňuje kardiovaskulárne ochorenia?

Pandémia ochorenia COVID-19 má dvojaký dosah na kardiovaskulárnu zdravotnú starostlivosť. Významnejší spočíva v tom, že v dôsledku limitovaných možností zdravotníckeho systému sa niektoré elektívne výkony odsúvajú a nerealizujú sa v optimálnom termíne. To, samozrejme, prináša riziko zbytočných úmrtí. Rozhodnutie hospitalizovať vo vysokošpecializovaných kardiovaskulárnych ústavoch v SR počas druhej vlny pandémie aj pacientov s ťažkými priebehom COVID-19 bez toho, aby mali súčasne kardiologickú diagnózu vyžadujúcu hospitalizáciu, považujem za nešťastné. Viedlo k významnému poklesu výkonnosti týchto ústavov, v ktorých je v SR sústredená rozhodujúca časť špecializovanej kardiovaskulárnej starostlivosti, ktorú nemôžu iné nemocnice nahradiť. Nezanedbateľný je aj strach pacientov navštevovať zdravotnícke zariadenia. Ako ukázali skúseností z druhej vlny z Talianska a zo Španielska, nemocnice sa stali významným ohniskom nákazy.

A druhý?

Druhý dosah sa týka priameho vplyv nového koronavírusu SARS-CoV-2 na kardiovaskulárny systém. Ten síce nie je hlavným „terčom“ tohto vírusu a nepodieľa sa rozhodujúcou mierou na vysokej úmrtnosti. Tá je podmienená predovšetkým pľúcnym postihnutím a z toho vyplývajúcimi septickými komplikáciami. V širšom pohľade je však COVID-19 aj chorobou cievneho endotelu, a to potencuje nedostatočné zásobovania tkanív kyslíkom. Nezanedbateľný aspekt COVID-19 tvoria však aj trombotické komplikácie. Priame zápalové postihnutie srdcového svalu je zriedkavejšie a zapadá do poznatkov, že väčšina vírusov je schopná vyvolať myokarditídu – SARS-CoV-2 nie je výnimkou. Celkove však môžeme skonštatovať na základe oficiálnych údajov o úmrtnosti v roku 2020, že COVID-19 zvýšil počet úmrtí v SR voči minulým rokom o cca 11 percent, čo je cca 6 000 osôb.

Odporúčate svojim pacientom očkovanie proti COVID-19?

Očkovanie odporúčam všetkým ľudom a som rád, že viacerých váhajúcich vo svojom okolí som už presvedčil. Očkovanie odporúčame osobitne pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vrátane tých po transplantácii srdca. Je to v súlade s odbornými odporúčaniami medzinárodných odborných spoločností....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:07