StoryEditor

Top lekárka Nina Ľorková: Čoraz viac pacientov si uvedomuje, že rehabilitácia je o cvičení, nielen o masáži

23.10.2021, 12:00
Pandémia ich výrazne zasiahla. V ambulantnej starostlivosti počas prvej aj druhej vlny covidu rehabilitovali len akútne stavy a pacientov po úrazoch, operáciách pohybového aparátu, u ktorých bolo riziko poškodenia zdravia alebo zhoršenia kvality života z oneskorenia a odkladu liečby.

Chcela byť neurologičkou, teraz vedie rehabilitačné pracovisko, ktoré navštevuje denne 250 pacientov.

MUDr. Nina Ľorková, primárka oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (FBLR) Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Prečo ste si vybrali medicínu?

Už na základnej škole aj gymnáziu som inklinovala k prírodovedným predmetom a k medicíne. Nerozmýšľala som nad iným povolaním, bolo to pre mňa prirodzené smerovanie.

Čím vám učaroval odbor fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia?

Tento odbor bol pre mňa veľká neznáma, keďže na lekárskej fakulte sa v čase môjho štúdia rehabilitácia nevyučovala. Pôvodne som chcela pracovať na neurológii, ale v tej dobe bol problém s pracovnými miestami.

Žilinská nemocnica mi vtedy ponúkla rehabilitáciu, a tak sa začala moja životná profesijná cesta. Tu ma do tajov nášho odboru uviedla pani primárka, MUDr. Janka Nová, ktorá ma odborne presvedčila o tom, že rehabilitácia je záslužná pomoc pri znovuzaradení pacienta do plnohodnotného života.

Váš odbor sa skladá z troch rôznych zameraní, ide o fyziatriu, balneológiu a liečebnú rehabilitáciu. Čo všetko spadá pod vašu starostlivosť, o akých pacientov sa staráte?

Rehabilitácia je dôležitá súčasť liečebného procesu rovnako ako medikamentózna alebo operačná liečba. Fyziatria sa zaoberá vplyvom a využívaním fyzikálnych podnetov na ľudský organizmus. Balneológia, čiže kúpeľníctvo, využíva prírodné liečebné prostriedky. Liečebná rehabilitácia využíva prostriedky liečebnej telesnej výchovy, pracovnej, psychosociálnej a výchovnej rehabilitácie v prevencii, diagnostike a liečbe chorôb.

Máme značnú škálu neurologických, ortopedických, reumatologických pacientov, pacientov po poúrazových a pooperačných stavoch pohybového aparátu, s degeneratívnymi ochoreniami, pacientov po cievnych mozgových príhodách, po amputáciách končatín, s poruchami mobility a všeobecne pacientov s vertebrogénnymi ťažkosťami.

Mávate aj detských pacientov?

Áno, rehabilitujeme deti s chybným držaním tela, skoliózami, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-09-24 09:28:52 - Feat.: - Title: Zdravotnícke noviny ocenili Top lekárov na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/top-lekari, menuAlias = top-lekari, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 17:50