StoryEditor

Šéfka ambulantných lekárov o návrate Zajacových dvadsaťkorunáčok: Prečo trestať najzraniteľnejších?

15.10.2021, 09:00
Štát v druhej vlne pandémie úplne zlyhal, ani teraz nemáme žiadne inštrukcie, hovorí MUDr. Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

V rozhovore vysvetľuje

  • prečo počas pôsobenia na klinike v Londýne ošetrila denne 15 pacientov, a na Slovensku ich musí zvládnuť dvakrát viac
  • či v imunologickej ambulancii vyžaduje od pacientov test
  • čo spôsobí nedostatok pediatrických špecialistov
  • prečo by pomohlo otvorenie covidových ambulancií

Zväz ambulantných poskytovateľov má výhrady k reforme ambulantnej starostlivosti výhrady, najmä preto, že rieši len všeobecnú ambulantnú starostlivosť. V čom vidíte riziká?

My ako zväz, ktorý zastupuje približne 2000 všeobecných lekárov aj špecialistov, vnímame v praxi signifikantný nedostatok lekárov vo všetkých segmentoch. Tragické je, že kým k všeobecnej ambulantnej starostlivosti máme prehľad o počte zazmluvnených ambulancií, u špecialistov to tak nie je. Snažili sme sa dopátrať čísel, ako je to s pokrytím siete z hľadiska špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

Ministerstvo nás odkázalo na samosprávne kraje. Kraj síce vie, koľko má špecialistov, ale nevie, koľko z nich má zmluvy s poisťovňami. Z Úradu pre dohľad sme dostali údaje z roku 2019, podľa ktorých máme ambulantných lekárov dostatok. Lenže my ako poskytovatelia, ktorí denne vykonávajú lekársku prax, vidíme, že v špecializovanej ambulantnej starostlivosti nemá kto ošetrovať pacientov, ľudia čakajú na vyšetrenie celé mesiace.

Vidíme prierez celým systémom ambulantnej starostlivosti a je zrejmé, že situácia je rovnako alarmujúca aj v špecializovanej, rovnako ako vo všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Jedna bez druhej nemôže fungovať. Reforma, ktorá nerieši problém ako celok, je zbytočná.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že v roku 2023 sa sústredí na špecializovanú ambulantnú starostlivosť. Nie je to teda pre vás prijateľné?

Nie. Nevieme, kedy bude ďalší krok, ako bude vyzerať. Na Slovensku sme zvyknutí, že všetko sa rieši len do ďalšieho volebného obdobia a pomaly sa blíži polovica toho aktuálneho. Ak nám ministerstvo teraz sľúbi, že špecializovanou ambulantnou starostlivosťou sa bude zaoberať neskôr, kedy to bude – o rok alebo o dva?

To už bude ďalšie volebné obdobie a znovu bude trvať možno rok, dva, kým sa noví ľudia na ministerstve utrasú na svojich miestach. Teraz sú k dispozícii peniaze z Plánu obnovy, ktoré by sme mali použiť efektívne vo všetkých segmentoch.

Ambulantná sféra je predsa pilier zdravotnej starostlivosti, funkčná ambulantná sféra odbremeňuje nemocnice. Ideme zachraňovať všeobecné ambulancie a nemocnice, no zabudli sme na celý jeden obrovský segment a tvárime sa, že to vyriešime neskôr.

Aký je váš návrh? A kde treba začať?

Prvá vec, ktorí si my ako poskytovatelia uvedomuje, že toto povolanie nemá kto vykonávať. Darmo budeme rozmýšľať nad náborovými príspevkami, keď ich nemáme komu dať. Jedna tretina zdravotníkov odchádza hneď po skončení školy alebo po ukončení špecializačného štúdia do zahraničia. Prvé, čím treba začať, je personálna otázka.

Musíme začať vychovávať zdravotníkov a vytvárať im také podmienky, aby mali dôvod tu zostať. Myslím si, že naši ľudia chcú pracovať doma, ale pokiaľ nebudeme konkurencieschopní v porovnaní s  najbližšími krajinami, ktoré nám ťahajú preč zdravotníkov ako napríklad Česko, tak reforma je úplne zbytočná. Načo reformovať systém, v ktorom nemá kto pracovať? Štát musí zafinancovať výchovu nových zdravotníkov, a to sa týka nielen lekárov, ale aj sestier, asistentov.

A po druhé  - musí im vytvárať také materiá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-07 22:27:56 - Feat.: - Title: Čo potrebuje zdravotníctvo v tomto roku a čo, naopak, nie? 02 - Modified: 2022-08-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Odborárka a koaličná poslankyňa Monika Kavecká o platoch: Sestrám by som dopriala viac 03 - Modified: 2022-01-05 18:47:53 - Feat.: - Title: Čo čaká zdravotníctvo v roku 2022? Peniaze na zdravotnú starostlivosť budú chýbať, úspory sú nereálne
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 11:19