StoryEditor

Používanie lieku neregistrovaného na COVID-19 a súčasné odmietanie registrovanej vakcíny je pre mňa postavené na hlavu

08.10.2021, 15:54
MUDr. Lívia Hlavačková, PhD., pracuje v klinickom výskume nových liekov a zdravotníckych pomôcok. Nie je síce za povinné očkovanie proti COVID-19, ale nechápe lekárov, zdravotníkov, ktorí sa odmietajú očkovať. Ako hovorí, antivakcinačné hnutie vzniklo už s prvým očkovaním.

Kedy sa vôbec začalo v Európe hovoriť o očkovaní?

Prvá inokulácia prišla s variolizáciou, čo bolo očkovanie materiálom od pacienta s pravými kiahňami. Variolizáciu praktizovali dlho v starej Číne a Indii, odtiaľ sa presunula na Blízky východ a odtiaľ do Anglicka a zvyšku Európy. Zároveň sa cez Osmanskú ríšu očkovanie dostalo do strednej Európy. Napríklad prešovský lekár Rayman (niekde aj Reiman) očkoval v podobnom čase ako v Anglicku. Aj Mária Terézia sa dala variolizovať a propagovala variolizáciu. Postupne sa proces vylepšil, aby bol čo najbezpečnejší, lebo pri variolizácii zomierali 2 až 3 percentá ľudí. Viete si predstaviť, že by sme teraz podávali vakcínu s 2-percentnou smrtnosťou? V tom čase však lepšie nebolo a pri smrtnosti varioly okolo 20 až 30 percent to bolo výborné riešenie.

Po lekárovi Jánovi Adamovi Raymanovi je dokonca pomenovaná prešovská nemocnica.

Je významný viacerými vecami, nie iba variolizáciou. Čo sa týka očkovania, variolizoval svoje dieťa a napísal o tom článok. Išlo o prvý publikovaný experiment s inokuláciou pravých kiahní v kontinentálnej Európe, konkrétne v roku 1721.

Vo svojom blogu píšete, že antivax hnutie vzniklo už s prvým očkovaním. Ktoré bývali ich bežné tvrdenia?

Jedna z našich povier bola, že dobrý cisár Jozef nám chce dať pozemky a zlí šľachtici nás chcú vykynožiť. Pri variolizácii sa obavám nečudujem, tam bolo veľa nežiaducich účinkov, aj vysoké riziko smrti. Po celej Európe a Amerike sa hovorilo, že je to neprirodzené alebo že zasahujeme do Božieho diela a rozhodnutia. Boh nás trestal chorobami, ktoré sme si zaslúžili za svoj nemravný život, vakcinácia bola dielo diabla. Tento argument dnes veľmi nevidno. Pri vakcinácii, teda očkovaní vychádzajúcom z kravských kiahní, sa objavili nové obavy, hoci bola bezpečnejšia.

Jedna dobová karikatúra sa vysmieva zo strachu, že po očkovaní im narastú kravské chvosty. Pri nej začali riešiť prvýkrát povinné očkovanie, zjavila sa nová vlna odporu a zároveň prvé oficiálne založené antivakcinačné hnutie, a to v Británii.

Ako si vysvetľujete to, že aj lekári, sestry, zdravotníci nedôverujú vakcínam proti ochoreniu COVID-19, lebo sú nové, rýchlo ich objavili, ale potom nemajú problém odporučiť ivermektín? Liek, ktorý je síce registrovaný, ale nie je registrovaný na ochorenie COVID-19.

Venujem sa klinickému skúšaniu a mojimi rukami prešlo mnoho molekúl. Ak sa klinické skúšanie spraví, tak ako sa má, pracuje na ňom obrovský tím špecializovaných odborníkov, robí sa pod dohľadom úradov a etických komisií a jeho výsledkom sú robustné dôkazy. Je to drahá záležitosť. Keď však peniaze nie sú problém, dajú sa veci spraviť rýchlejšie. Napríklad protokol k štúdii nenapíše jeden za tri mesiace, ale piati aj s&...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:28