StoryEditor

Riadenie zisku zdravotných poisťovní vyžaduje sofistikované know-how

19.08.2021, 16:07

Koncom júla ÚDZS predstavil svoj návrh spôsobu regulácie zisku, ktorý je podľa mňa protiústavný, amatérsky a nerieši otázku disponibilných zdrojov v zdravotníctve. Zároveň tento návrh odvracia pozornosť od skutočných problémov zdravotníctva a nebezpečne pripomína snahu vytlačiť súkromné zdravotné poisťovne z trhu. Skutočné riadenie zisku zdravotných poisťovní sa odohráva na inom konci ihriska – vyžaduje neustále zlepšovanie systému prerozdelenia a efektívnu implementáciu nároku poistenca.

Dôležitosť zisku

V prvom rade, úvahy o problematickosti zisku vychádzajú z chybného vnímania úlohy zdravotných poisťovní. Nie sú len „prerozdeľovačom“ zdravotných odvodov, ale v systéme zdravotníctva majú komplexnú misiu. Ich poslaním je nakupovať zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov čo najefektívnejšie a sú v podstate ich agentom pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti. Efektívnym nákupom zdravotnej starostlivosti jednak šetria prostriedky celému zdravotníctvu a zároveň prinášajú pridanú hodnotu pre svojich poistencov. Odmenou za efektívny nákup služieb a administráciu požiadaviek poistencov je práve zisk.

Zároveň si treba uvedomiť, že zdravotné poisťovne nesú veľké riziko podnikania. Stačí sa pozrieť na minulý rok, kde v dôsledku ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 00:43