nemocnica, koronavírusTASR
StoryEditor

Kysucká nemocnica: Výzva zdravotníkov k vakcinácii Covid-19

Na základe alarmujúco nízkej preočkovanosti proti covid nákaze, v našom regióne, sa v mene zdravotníkov našej nemocnice obraciame na Vás všetkých obyvateľov Kysúc s výzvou, aby ste využili možnosť vakcinácie proti ochoreniu COVID-19.

Vychádzame z týchto predpokladov:

  • kompletne preočkovaných 1. a 2. dávkou vakcíny je len okolo 24% obyvateľov Kysúc
  • príchod 3. vlny ochorenia COVID-19 je možno očakávať takmer s určitosťou
  • dopady ochorenia, v populácii s nízkou mierou kolektívnej imunity, budú závažné

S odvolaním na hodnoverné a odborne fundované literárne údaje, informácie odborných autorít, a hlavne naše vlastné skúsenosti, ktoré sme získali pri liečbe stoviek pacientov s touto nákazou na covid oddelení a Oddelení anesteziológie a a intenzívnej medicíny v Kysuckej nemocnici, tvrdíme, že očkovanie je jedinou účinnou obranou proti potencionálne závažnej, až smrteľne prebiehajúcej nákaze COVID-19.

Bohužiaľ nemáme účinný a bežne dostupný liek na koronavírus. Nenaplnili sa očakávania o účinnosti liekov – čiastočne „úspešný“ bol remdesivir, či ivermectin, oba však vyžadujú dodržať indikáciu v čase podania a veľkosti dávky a nie sú vhodné pre všetkých chorých. Ostatné lieky, často medializované, ako napr. milurit, antireumatiká, apod. sa ukázali ako neúčinné.

Medzi našimi pacientmi sme nemali ani jedného zomretého pacienta, ktorý absolvoval kompletné preočkovanie.

Pozitívni pacienti, ktorí boli očkovaní 1. dávkou, mali jednoznačne ľahší priebeh ochorenia, ako neočkovaní pacienti.

V neskoršej fáze 2. vlny pandémie, približne od februára a marca 2021, nám podstatne ubudli pacienti z domovov dôchodcov. Vďaka vakcinácii a dôslednej izolácii bolo týchto rizikových, to znamená starších a chronicky chorých pacientov, v nemocnici menej.

My zdravotníci, ktorí sa starali o kovidových pacientov, si so všetkou pokorou uvedomujeme závažnosť ochorenia COVID-19.

Odmietame sa zapájať do diskusie s antivaxermi a samozvanými „znalcami“. Apelujeme na zdravý rozum a zodpovednosť každého Kysučana, ktorým hlasom chce načúvať.

Na to, aby sme sa stihli ochrániť jediným účinným spôsobom, kompletným preočkovaním proti COVID-19, nám ostáva ešte trochu času, skúsme ho nepremárniť.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:25