StoryEditor

Plán (ne)spolupráce

01.04.2021, 09:58
Tento text nie je o tom, či plán obnovy je analyticky kvalitný dokument alebo nie. Ide o to, že vládna kríza, rezortizmus, ale aj ideologické presvedčenie môžu mať pre slovenského pacienta miestami aj opačný efekt. Za akú cenu? Po víkendových udalostiach má však plán obnovy šancu, aby sa stal premiérskou témou.

Slovenská republika bude v najbližších 7 rokoch absorbovať 34 miliárd eur, pokiaľ jej implementačné kapacity budú na to stačiť. Okrem plánu obnovy tu máme financie dvoch programových období či ďalšie programy EÚ (REACT-EÚ, Fond spravodlivej transformácie). Predstavme si ideálny scenár pre predsedu vlády, ktorého prioritou je kvalitnejšia a dostupná zdravotná starostlivosť.

Vo vyspelom svete riadenia vecí verejných vláda pri koncipovaní koaličnej zmluvy predstaví svoju víziu (vrátane zdravotníctva). V predvolebnom súboji sme tieto vízie počúvali ako na bežiacom páse, zdravotníctvo bolo najdiskutovanejšou témou. Bez debaty je boj s koronakrízou bezprecedentný, ale zotavenie musí mať jasnú predstavu založenú na dátach a faktoch. O to viac, pokiaľ ide o kapacity v rezorte zdravotníctva. Predseda vlády preto zriadi strategický tím, ktorý prenesie víziu 4 koaličných strán do Programového vyhlásenia vlády.

Odčlení „strategické“ kapacity štátu od tých oper...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 17:15