StoryEditor

Liek náš každodenný

21.03.2021, 12:55
Legislatívny rámec týchto požiadaviek významným spôsobom ovplyvňuje záujem o vstup generických a biosimilárnych liekov na náš trh, čo sa prejavuje aj klesajúcim trendom ich podávaných žiadostí o vstup do Zoznamu kategorizovaných liekov.

Možnosť úspešnej liečby generickými a biosimilárnymi liekmi v súlade s efektívnym vynakladaním verejných zdrojov na lieky sa stáva ešte dôležitejšou počas stále pretrvávajúcej pandémie COVID-19. Dostupnosť v lekárni, ako aj možnosť výberu lieku s minimálnym alebo nulovým doplatkom, podčiarkujú ich esenciálnu úlohu najmä v liečbe chronicky chorých pacientov. Ich širšie využívanie môže byť zdrojom úspor, ktoré sa dajú použiť na rozšírenie liečby pre viacerých pacientov. Podľa zistení inštitútu INEKO v Analýze stavu a možností širšieho využívania generických a biosimilárnych liekov na Slovensku 2020 „pri ešte intenzívnejšom využívaní generík a biosimilárov by sme mohli usporiť ďalších približne 50 miliónov eur ročne. Tieto peniaze by sa dali použiť na rozšírenie liečby pre viacerých pacientov či iné priority v zdravotníctve“.

Analýza

Napriek tomu, že na Slovensku sú pacienti vyše 50 rokov úspešne liečení generikami, čo predstavuje odliečených 56 % pacientodní (day of treatment) [1], z celk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 14:52