HN/Peter Mayer
StoryEditor

Ošklbaná hus

22.10.2020, 13:21
Naopak, konkurencia je dôležitá pri nákupe zdravotnej starostlivosti. Naozaj dnes na každého poistenca sú pripravené rovnaké zdroje, a to v súlade so zdravotným rizikom, ktoré má. Na to slúži prerozdeľovanie vybraného poistného.

Štát sa rozhodol pomôcť Všeobecnej zdravotnej poisťovni tým, že jej základné imanie zvýši o 300 miliónov eur. Koaličná SaS sa zaťala, že nie. Nakoniec sa dohodli na 100 mil. eur. Zásluha SaS je na znížení o 200 mil., ale to je tak všetko, pretože odsúhlasili niečo, čo sa prudko bije s ich programom, o ktorom niečo viem, a aj s dobrými mravmi. Totiž jednoznačne boli poškodení poistenci (zruba jedna tretina všetkých občanov), ktorých poisťovne nedostanú nič.

Na tlačovej konferencii, ktorá trvala vyše hodiny, Igor Matovič hovoril, že Všeobecná poisťovňa dopláca na súkromné poisťovne, ktoré ju okrádajú, vraj ju šklbú ako hus. Podľa neho platí viacej za starostlivosť a Fico a Pellegrinim sú dohodnutí s Pentou a s Unionom a nejako sa šábujú o tie peniaze. Samozrejme, že podľa neho Penta sú mafiáni. Minister Heger, ktorý bol tiež na tlačovke, povedal, že štát dáva aj súkromným poisťovniam, aj Všeobecnej, pretože financuje tzv. kurzarbeit, a teda aj odvody do poisťovní. Toto doteraz stálo 81 mil. eur.

Pani štátna tajomníčka Ježíková povedala, že bola od počiatku pri vzniku zdravotných poisťovní (naozaj bola v mojom reformnom tíme), že Všeobecná ťahá zo sebou okrem iného aj stratu z minulosti. A tiež vraj vytvárala zisky. Toto v podstate opakovali celú hodinu. Chrabrý premiér, ktorý si trvale pletie pojmy a dojmy, povedal, že Všeobecná, keďže je štátny podnik, je vlastne súkromný podnik nás všetkých občanov SR, a preto je všetko o. k. Myslím, že pri tejto vete už musia psychiatri zvýšiť pozornosť. Za 15 rokov od vzniku poisťovní ako akciových spoločností sa podarilo dosiahnuť jeden zo želaných výsledkov reformy. Aby sa eliminovala konkurencia pri výbere poistného, aby poisťovne neboli motivované vyhľadávať mladých, zdravých a bohatých.

Naopak, konkurencia je dôležitá pri nákupe zdravotnej starostlivosti. Naozaj dnes na každého poistenca sú pripravené rovnaké zdroje, a to v súlade so zdravotným rizikom, ktoré má. Na to slúži prerozdeľovanie vybraného poistného, poisťovne, ktoré majú zdravší kmeň, platia tým poisťovniam, ktoré majú nákladnejší, chorejší kmeň. To, čo má byť prípadom ošklbanej husi, je však niečo iné. Napríklad ak idem na trh kupovať mrkvu a kilo kúpim za 1 euro a tú istú mrkvu a to isté kilo iný kúpi za 90 centov, tak on ma neošklbal, iba ja som blbý. Tento príklad platí aj pre husi a aj pre drahé zdravotnícke prístroje a pod. Jednoducho Všeobecná nakupuje výrazne menej efektívne ako súkromné.

Pán minister Heger síce hovoril o 81 mil. eur, ktoré sa sekundárne dostanú cez odvody do zdravotných poisťovní cez kurzarbeit, pretože štát dotuje rozdiel mzdy, ak má zamestnanec z dôvodu COVID-19 znížený úväzok. Fajn, ibaže na čo sa míňa 11 miliárd, ktoré budú v deficite na rok 2020. A deficit nie je nič iné ako zvýšenie dlhu celej populácie včítane dojčiat. A tiež nepovedal, že keby nedotovali kurzarbeit, tak by významne stúpla nezamestnanosť, noví nezamestnaní by sa stali poistencami štátu a za nich by musel štát začať platiť nepochybne oveľa viac, ako je tých 81 mega.

A tiež nepovedal, že hoci všetky poisťovne majú zvýšené náklady s COVID-19, aj ta husacia ošklbaná, ponechali hanebných 3,4 % za odvod poistencov štátu, ktoré zo Štátneho rozpočtu pridelil ešte fešák Pellegrini s fešandou Kalavskou. A že kvôli COVID-19 sa novelizoval zákon o štátnom rozpočte, ale nie návrat na minimálne 4 %, ktoré boli posledných 15 rokov. Tým bolo zdravotníctvo ukrátene o 300 miliónov eur. Z nich by Všeobecná dostala zhruba 200 a tie dve ostatné 100. Nuž nakoniec húsku ošklbala vláda. Nemorálne na tom príspevku iba pre Všeobecnú je, že v solidárnom systéme moja poisťovňa nedostane nič. Asi by som mal podať žalobu na štát, pretože ošklbal moju poisťovňu a aj mňa.

K tým ziskom Všeobecnej, ktoré spomenula pani štátna, je faktom, že táto poisťovňa mala iba vtedy zisk, keď falšovala náklady, znižovala ich cez technické rezervy. A nebolo to iba za Fica a o tom pani štátna niečo vie. Nuž, a to, že bola členkou reformného tímu, nie je žiadna kvalifikácia. Ale z tých čias si musí pamätať, že regulátorom zdravotných poisťovni je Úrad pre dohľad, do čela ktorého vláda 6 mesiacov nebola schopná vymenovať predsedu. Kto iný ako regulátor má kontrolovať dodržiavanie zákonov zdravotnými poisťovňami? Pani štátna v čase reformy nadštandardne ľúbila súkromný sektor, teraz sa zrazu stala obhajkyňou štátneho sektora. Na jej škodu, ale najmä na škodu pacientov.

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 03 - Modified: 2024-01-11 08:26:49 - Feat.: - Title: Ďuriš a Vršanský. VšZP a NCZI majú nové vedenie 04 - Modified: 2023-12-22 11:28:37 - Feat.: - Title: V kauze exšéfa VšZP má ísť o úplatky minimálne 160-tisíc eur 05 - Modified: 2023-12-19 09:06:22 - Feat.: - Title: Novým šéfom VšZP má byť Michal Ďuriš
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:10