StoryEditor

Kto bude predpisovať lieky? Pyrrhovo víťazstvo všeobecných lekárov?

Všeobecní lekári už viac nechcú byť „sekretárky špecialistov“. Nechcú robiť administratívu, ktorú má robiť špecialista. Ten ju svojou odbornou činnosťou vytvoril, má si ju vypísať. Rozumiem im.

Nikto nepochybuje o tom, že všeobecní lekári majú množstvo administratívnej práce. Môžu za to špecialisti?

Že je to práca, ktorú väčšina z nich robí prácne ručne (napr. PN a či potvrdenia od vodičských preukazov po strelné zbrane), a že to zdržuje, a že na to nemusia byť lekári. To je pravda, ale za to špecialisti nemôžu.

Že pacienti všeobecných lekárov často nerešpektujú a žiadajú „len“ výmenný lístok k špecialistovi je pravda, ale za to špecialisti nemôžu. Mohla by som pokračovať ďalej. Nebudem. 

Tento otvorený list píšem ako prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti nielen na podnet ambulantných kardiológov, ale predovšetkým v obave o zabezpečenie kontinuity v starostlivosti o pacientov.

Kľúčovým momentom je nadobudnutie platnosti novely zákona o lieku o predpisovaní liekov a početné aktivity a konfrontačné výroky viacerých všeobecných lekárov. Už niekoľko mesiacov pozorujeme stupňovanie napätia medzi špecialistami a všeobecnými lekármi.

Sekretárky špecialistov

Mám veľa priateľov v radoch všeobecných lekárov a viem, že ich práca nie je ani zďaleka ľahká. A ako všade sú tam tí, čo chcú a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 14:06